OCJENA IZ BRUXELLESA

Politico Europe: Hrvatska je najnemoćnija članica EU-a

29.04.2016 u 12:33

Bionic
Reading

Prema istraživanju tjednika Politico Europe, Hrvatska je najnemoćnija država članica Europske unije. Kao metodu za sastavljanje europske ljestvice moći, taj utjecajni tjednik sa sjedištem u Bruxellesu koristio je cijeli niz kriterija, svedenih na procjene, poput stabilnosti vlade i stvarne moći nacionalnih čelnika (premijera i kancelara) u vođenju države, kao i utjecaja veleposlanika pojedinih država pri Europskoj uniji

Tko zapravo drma sastancima čelnika Europske unije iza zatvorenih vrata? U procjeni utjecaja europskih država - uključene su i potencijalne buduće članice EU-a - analitičari tjednika Politico Europe razmotrili su koji nacionalni čelnici učinkovito udružuju snage sa svojim veleposlanicima pri EU kako bi osigurali moć i utjecaj države.

U slučaju Hrvatske, koja se našla na posljednjem mjestu u matriksu moći među članicama Europske unije, a pretekle su je i dvije nečlanice (Turska i Srbija), ocjenjivani su svježi premijer Tihomir Orešković i Mato Škrabalo, koji je stalnim predstavnikom RH pri EU i Europskoj agenciji za atomsku energiju u Bruxellesu imenovan u kolovozu 2013.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i u ovom istraživanju pokazala se neprikosnovenom vladaricom Starog kontinenta, tj. najmoćnijom među svojim europskim kolegama, što dodatno opterećuje veleposlanike pri EU u nastojanju da njihove države održe korak s Njemačkom. 'Pa ipak, izvan krugova briselske elite, malo tko zna koji su veleposlanici uistinu važni ili kako dobro surađuju sa svojim čelnicima', piše Politico Europe.

Kako bi ilustrirali to da moć država članica ne proizlazi samo iz njihove formalne pozicije za stolom na sastancima europskih čelnika, analitičari su u istraživanje - uz napomenu da nije riječ o znanstvenom istraživanju - uključili Tursku i ostale zemlje kandidatkinje za EU. Tako je, primjerice, Turska na visokom petom mjestu po matriksu moći (iznad nje su, redom, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija) dok je među zemljama regije daleko najbolja Srbija (19. s neutralnim izgledima), uz objašnjenje da se premijer Vučić dobro pozicionirao kao čovjek s kojim Bruxelles može dobro surađivati, a kao prepreka daljnjem razvoju navodi se - Hrvatska. Istovremeno, Hrvatska je na 30. mjestu, a utjeha joj mogu biti pozitivni izgledi. Objašnjenje: napori Hrvatske da blokira Srbiju u pregovorima s EU-om mogu generirati kako snažan otpor tako i relevantnost.