SRPSKI POSTIZBORNI KAOS

Vučićevi oponenti kratki za jedan glas, umalo tučnjava

29.04.2016 u 12:00

Bionic
Reading

U Srbiji će se 4. svibnja na 15 biračkih mjesta ponoviti glasovanje nakon izvanrednih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju 24. travnja, a prema dosadašnjim preliminarnim rezultatima na temelju 99,45 posto glasova, u parlament ulazi šest stranaka dok je lista Demokratska stranka Srbije-Dveri pala ispod izbornog praga, priopćilo je jutros oko dva sata poslije ponoći Republičko izborno povjerenstvo (RIK). No koalicija DSS-Dveri se našla u neugodnoj poziciji jer je na samo 0,01 posto od praga, što je predsjednik RIK-a Dejan Đurđević prokomentirao riječima da se to događa 'jednom u tisuću godina'

Predsjednik RIK-a nadodao je da koalicija Dveri-DSS, unatoč tome što je po rezultatima na osnovi obrađenih 99,82 biračkih mjesta ispod izbornog praga, ima šansu ući u parlament.


'Glasovanje će se ponoviti na 15 biračkih mjesta, a lista koja je na samom pragu ima velike šanse ući u parlament i vršila je strahovit pritisak', rekao je Đurđević, dodajući kako je minimalna vjerojatnost da ovako mali broj glasača odlučuje o rezultatu.

Čelnik Dveri Boško Obradović je pak izjavio da posljednji rezultati potvrđuju ono što je koalicija Dveri-DSS najavljivala - da se priprema izborna krađa.

'Ovo je epilog na koji ukazujemo više od četiri dana, da je u RIK-u na djelu neviđena izborna manipulacija i krađa kakva nije zabilježena u povijesti srpskog parlamentarizma: četiri dana brojati dva posto glasova samo da bi na kraju taj rezultat pokazao da je naša koalicija na 4,999 ili u prijevodu za jedan glas ispod praga', rekao je Obradović, upitavši postoji li itko tko u to može povjerovati.


Noćašnju sjednicu RIK-a obilježio je incident kad su vođa Dveri Boško Obradović i njegove pristaše, nakon priopćenih rezultata po kojima je lista DSS-Dveri skliznula ispod izbornog praga, na 4,99 posto, verbalno napali predsjednika RIK-a Dejana Đurđevića i direktora državnog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića uzvikujući: 'Sram vas bilo, kako ćete izići pred narod?'

Obradović je pak rekao i da nitko nije fizički napao članove RIK-a nakon sjednice, već da je bilo suprotno, odnosno da su članovi te komisije nasrnuli na predstavnike Dveri koji su ih pitali je li ih sram.

Inače, najviše poništenih rezultata je u Nišu - na pet birališta - a po dva u Vranju i Jagodini te po biračko mjesto u Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima, u Užicama, Kladovu, kao i beogradskim općinama Palilula i Novi Beograd.

Na temelju obrađenih 99,82 posto biračkih mjesta, odnosno 99,45 posto glasova, izborni prag prešlo je šest koalicija, a u parlament ulaze i manjinske stranke vojvođanskih Mađara, Bošnjaka iz Sandžaka, Albanaca s juga Srbije i stranka Zelenih.

Nesporna je pobjeda koalicije Srbija pobjeđuje, koju predvodi Srpska napredna stranka, s osvojenih 1.818.854 glasa (48,24 posto), dok je Socijalistička partija Srbije druga s 413.174 glasa (10,96 posto).

Srpska radikalna stranka osvojila je 305.810 glasova (8,11 posto), koalicija uz Demokratsku stranku 227.394 glasa (6,03 posto), pokret Dosta je bilo ima 227.298 glasova (6,03 posto), koalicija Socijaldemokratske stranke, Liberalno-demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine (SDS-LDP-LSV) 189.323 glasa (5,02 posto), a koalicija Demokratske stranke Srbije i pokreta Dveri s prethodno priopćenih pet posto pala je ispod izbornog praga osvojivši 4,99 posto (188.534 glasa), pa je trenutno ispod praga za samo 0,01 posto.

Vođa naprednjaka i aktualni premijer tehničke vlade Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da 'nikad ne bi ukrao ni glas' i priopćio da će naprednjaci priznati sve rezultate, ma kakvi oni bili.

Vučić je ranije najavio da bi nova vlada trebala biti formirana poslije 28. svibnja, za kada je zakazana izvanredna skupština Srpske napredne stranke.

425769,425784,425899,425845