ISTRAGA SE NASTAVLJA

Dvojica muškaraca i žena u Britaniji optuženi za terorizam

28.04.2016 u 23:22

Bionic
Reading

Dvojica muškaraca i žena u Birminghamu, u središtu Engleske, optuženi su u četvrtak za kaznena djela u vezi s terorizmom koja se odnose na prikupljanje novca i sudit će im se u petak na sudu u Westminsteru u Londonu

Mohammed Ali Ahmed (26), Zakaria Boufassil (26) i Soumaya Boufassil (29) uhićeni su 15. travnja s još dvjema osobama u okviru "velike istrage koju vodi policija West Midlandsa za borbu s terorizmom", priopćila je tada policija.

'Ova akcija je dio opširne istrage koju odjel za suzbijanje terorizma vodi u suradnji s čitavom protuterorističkom mrežom, MI5, međunarodnim partnerima, pa tako i s belgijskim i francuskim vlastima, kako bi otklonio prijetnju u Velikoj Britaniji nakon napada u Europi', rekao je u toj prigodi Marcus Beale, zamjenik načelnika policije West Midlandsa.

Mohammed Ali Ahmed i Soumaya Boufassil optuženi su da su se između 1. siječnja 2015. i 8. travnja 2016. pripremali 's ciljem da izvedu terorističke čine ili pomognu drugima da ih izvedu', dodaje policija u priopćenju.

Optuženi su za 'prikupljanje novca', navodi isti izvor.

Zakaria Boufassil je pak optužen zbog toga što se '7. srpnja 2015. ili ranije dogovorio' s Mohammedom Ali Ahmedom da se 'novac i druga dobra' stavljaju na raspolaganje treće osobe, doznaje se od istog izvora.

Ova dvojica su 'znala ili su imala razloga sumnjati da će se novac iskoristiti u terorističke svrhe', dodaje policija.

Uz ovih troje optuženika, optužen je i Fazal Sajjad Younis Khan (40) za neovlašteno posjedovanje suzavca. Oslobođen je uz jamčevinu i 13. svibnja se treba pojaviti na sudu u Birminghamu.

Uz jamčevinu je pušten i pedesetdevetogodišnjak, 'uz stroge uvjete', a istraga se nastavlja, rekla je policija.