UOČI POČETKA OFENZIVE

Libijska vlada nacionalnog jedinstva želi združeno zapovjedništvo protiv IS-a

28.04.2016 u 22:26

Bionic
Reading

Libijska vlada nacionalnog jedinstva najavila je u četvrtak skoru uspostavu združenog vojnog stožera za borbu sa skupinom Islamskom državom (IS), pozivajući sve vojne snage da čekaju njezine upute prije bilo kakve ofenzive

'Predsjedničko vijeće kao vrhovni zapovjednik libijske vojske' pozvalo je u četvrtak 'sve libijske vojne snage' da čekaju njegove upute i 'uspostavu združenog zapovjedništva' prije bilo kakve jednostrane ofenzive IS-a na Sirt, 450 kilometara istočno od Tripolija, navodi se u priopćenju.

Članovi predsjedničkog vijeća su predsjednik vlade nacionalnog jedinstva Fayez al-Sarraj, potpredsjednici vlade i državni ministri.

'Čestitam libijskom predsjedničkom vijeću na inicijativi da imenuje združeno vojno zapovjedništvo za operacije protiv DAESH-a (arapska kratica za IS) u Sirtu', objavio je na Twitteru UN-ov izaslanik u Libiji Martin Kobler

Predsjedničko vijeće strahuje da bi se jednostrane operacije različitih oružanih skupina 'za oslobađanje Sirta mogle pretvoriti u sukobe tih istih skupina koji bi mogli gurnuti zemlju u građanski rat (...) od kojega korist može imati samo DAESH'.

Nakon pada diktatora Muammara Gaddafija 2011., Libijom haraju različite naoružane milicije. Krajem ožujka u Tripoliju je uspostavljena vlada nacionalnog jedinstva koju podupire UN i koja pokušava učvrstiti vlast.

Zapad se nada da će vlada nacionalnog jedinstva u Libiji spriječiti da IS pretvori zemlju u svoju novu pozadinsku bazu.