PRVI PUT NAKON POVLAČENJA SAD-a

Biden u nenajavljenom posjetu Iraku

28.04.2016 u 21:42

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Joe Biden stigao je u četvrtak u nenajavljeni posjet Iraku u znak potpore vladi koja je, usprkos političkoj krizi, zabilježila pobjede protiv džihadista Islamske države

Ovo je prvi put da je Biden, glavna osoba u Bijeloj kući za pitanje Iraka, posjetio tu zemlju nakon povlačenja američkih snaga 2011. On je treći visoki američki dužnosnik u posjetu Iraku ovaj mjesec.

'Već je neko vrijeme razmišljao o tome da se vrati. Čekali smo na priliku', kazao je viši dužnosnik vlade koji je s Bidenom doputovao u Bagdad.

Bidenov posjet govori da Bijela kuća priznaje da su iračke snage tijekom protekle godine polučile uspjeh u potiskivanju boraca IS-a koji su od 2014. zauzeli velike dijelove Iraka i Sirije. Iračke snage uspjele su pod svoju kontrolu vratiti grad Ramadi i neka ostala područja, ali nakon žestokih borbi u kojima su gradovi teško razoreni.

Posjetom se također pokušava osporiti "kriva slika" koja vlada u regiji o pretjeranom utjecaju Irana na zemlju. Biden, a početkom mjeseca i državni tajnik John Kerry te ministar obrane Ash Carter, svjedoci su, međutim, turbulentnih dana na iračkoj političkoj sceni. Premijer Haider al-Abadi želi presložiti vladu na način koji bi mu omogućio borbu protiv korupcije, no, nailazi na veliki otpor. Politička je bitka pokrenula i populističke prosvjede te se američki dužnosnici pribojavaju da bi to moglo osujetiti napore da se vrati teritorij izgubljen u naletu islamističkih boraca.

Predsjednik Barack Obama je dao zeleno svijetlo za upućivanje određenog broja vojnih snaga u Irak i Siriju u cilju obuke lokalnih borbenih jedinica. Cilj je pomoći iračkim i kurdskim snagama da se do kraja godine oslobodi Mosul. To potvrđuje i dužnosnik koji navodi da će na sastancima s iračkim dužnosnicima Biden upravo razgovarati o vraćanju Mosula pod kontrolu regularnih iračkih snaga.