GOVOR U BRUXELLESU

Tomašić: Mnogi europski lideri osuđuju Hrvatsku

28.04.2016 u 10:42

Bionic
Reading

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta sudjelovala je u raspravi o napadima na bolnice i škole kao povredama međunarodnog humanitarnog prava. U svom govoru osvrnula se na teške napade na vukovarsku bolnicu u vrijeme Domovinskog rata te, između ostaloga, istaknula kako Srbija nije učinila ni približno dovoljno da pomogne Hrvatskoj rasvijetliti sudbinu nestalih iz vukovarske bolnice niti je vratila ukradenu bolničku dokumentaciju

Tomašić je kolegama europarlamentarcima poručila da povrede međunarodnog humanitarnog prava poput napada na bolnice i škole moraju svi zajedno bez iznimke osuditi, a počinitelje tih zločina izvesti pred lice pravde.

'Takvo se bezumno ponašanje ni zbog kakvog strateškog interesa ne smije tolerirati ni relativizirati. Podsjetit ću vas na užasnu sudbinu koju je prošla vukovarska bolnica u hrvatskom ratu za nezavisnost. Procjenjuje se da je na nju tijekom opsade Vukovara padalo i do 700 projektila dnevno, a nakon pada grada srpski su teroristi u dosluhu s Jugoslavenskom narodnom armijom iz bolnice odveli, mučili i strijeljali nekoliko stotina ranjenika i bolničkih djelatnika.

Do danas Srbija nije vratila otuđenu bolničku dokumentaciju niti je uložila napore da se sazna sudbina ljudi kojima se nakon odvođenja iz bolnice izgubio svaki trag. Takvu Srbiju mnogi europski lideri, ali i članovi ovoga doma, beskompromisno podržavaju, a Hrvatsku osuđuju jer ne dozvoljava da ju se ponižava', poručila je Ruža Tomašić za vrijeme jučerašnje plenarne sjednice EP-a u Bruxellesu.