POMOĆ SAVEZNICIMA

Amerikanci postavljaju raketne bacače uz tursko-sirijsku granicu

26.04.2016 u 15:14

Bionic
Reading

Turska je na granici sa Sirijom razmjestila raketne sustave koji mogu izvesti do 40 gađanja u 80 sekundi, a već idućeg mjeseca na istom području bit će postavljeni američki reaktivni sustavi HIMARS, priopćila je turska državna agencija Andolija

Prema informacijama kojima raspolaže agencija, u vojnu bazu 5. Oklopne brigade u pokrajini Gazijantep sa zapada zemlje poslana je dodatna vojna tehnika radi podrške postrojbama turske vojske na položajima pored granice sa Sirijom


Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu danas je pak izjavio kako će u svibnju na tursko-sirijskoj granici biti raspoređeni i američki reaktivni sustavi tipa HIMARS, točnije raketni bacači instalirani na vojna vozila.

'Naš glavni cilj je očistiti 98-kilometarsku regiju Manbij na sjeveru Sirije, koju u svojim rukama drži tzv. Islamska država. Kako je domet našeg topništva 40 kilometara, s Amerikancima smo dogovorili raspoređivanje njihovih sustava HIMARS koji imaju domet 90 kilometra', kazao je šef turske diplomacije.

Na ovaj način, po njegovim riječima, moći će se u potpunosti pokriti ova zona koju trenutno drži ISIL, a kako bi se dala mogućnost umjerenoj oporbi da zauzme to strateški važno područje.

'Nakon raspoređivanja ovih kompleksa zona sigurnosti u ovom području sama će se stvoriti. Predsjednik SAD-a Barack Obama je u svojoj posljednjoj izjavi rekao da nije protiv stvaranja zone sigurnosti u Siriji. Njemačka također dijeli naše mišljenje po ovom pitanju. Točnije, oni su napokon shvatili da je Turska u pravu kada se radi o zoni sigurnosti i svemu što se događa u Siriji', kazao je Cavusoglu.
 
Ministar je naveo da je za efikasno čišćenje područja potrebno 'dati podršku umjerenoj oporbi iz zraka i sa zemlje iz pravca turske granice'.