Svijet PAKISTAN

U samoubilačkom napadu najmanje 10 mrtvih

  • Autor: Hina
  • 8.11.2009 10:06:01
  • 8.11.2009 9:23:00

Najmanje deset osoba je poginulo, a deseci su ranjeni u nedjelju ujutro u Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana, kad se napadač samoubojica raznio na prepunoj gradskoj tržnici, objavili su mjesni dužnosnici

PEŠAVAR - "Prema sadašnjim podacima, u napadu je poginulo 10 osoba, a 20 je ranjeno", izjavio je predstavnik lokalne vlasti Sahibzada Anis.

Napadač je stigao u vozilu napunjenom eksplozivom i raznio se u trenutku, kad se na tržnici nalazio gradonačelnik gradića Matni, Abdul Malik, oštar protivnik talibana i militantnih islamista. Matni se nalazi u blizini plemenskih područja, u kojima vlada bezakonje, a islamski su militanti vrlo aktivni.

Gradonačelnik Matnija, Abdul Malik, u napadu je teško ranjen, priopćila je policija.

Islamski militanti pokrenuli su proteklih tjedana jaki val bombaških i samoubilačkih napada diljem Pakistana, u znak odmazde za veliku ofenzivu koju vladine snage provode u području njihova glavnih uporišta, Južnom Vaziristanu uz granicu s Afganistanom.

Prošlog mjeseca je više od 100 ljudi poginulo u Pešavaru, u najtežem napadu automobilima bombama izvršenom u protekle dvije godine u zemlji.

Vojska je 17. listopada pokrenula ofenzivu na paštunskom području u Južnom Vaziristanu kako bi uništila uporišta pakistanskih talibana, glavnih vinovnika nasilja u pakistanskim gradovima.

Pripadnici pakistanskih snaga sigurnosti i vojske napreduju iz tri pravca prema središtu Južnog Vaziristana, a u petak su zauzeli talibansko uporište Makin.

Ofenzivu budno prate Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje, čiji su vojnici raspoređeni u susjednom Afganistanu, budući da je područje Južnog Vaziristana, koje se nalazi uz granicu s Afganistanom, a prirodno je teško dostupno, postalo globalnim uporištem islamskih militanata.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još