BULJEVIĆ U LUXEMBOURGU:

Hrvatska spremna obučiti libijsku obalnu stražu

19.04.2016 u 23:07

Bionic
Reading

Hrvatska je spremna s drugim članicama EU-a pridonijeti uspostavi libijske obalne straže kako bi se borila protiv krijumčara izbjeglicama, izjavio je u utorak hrvatski ministar obrane Josip Buljević u Luxembourgu gdje je EU ponudio Libiji 100 milijuna eura vrijednu ekonomsku i humanitarnu pomoć

Buljević je u utorak u Luxembourgu sudjelovao na sastanku Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane, na kojem se uglavnom razgovaralo o stanju u Libiji te o suprotstavljanju hibridnim prijetnjama.

U ponedjeljak navečer ministri vanjskih poslova i obrane održali su zajednički sastanak te video-konferencijom razgovarali s libijskim premijerom Fayezom al-Sarrajem koji je formirao vladu nacionalnog jedinstva, ali još nije dobio potporu u parlamentu.

Europska unija nada se da će uspostava vlade onemogućiti džihadističku skupinu Islamsku državu da u Libiji stvori svoje novo uporište te spriječiti ukrcavanje izbjeglica na libijskim obalama odakle ih krijumčari prebacuju na Siciliju.

Stoga u EU razmatraju mogućnost proširenja operacija Sophia, pomorske operacije EU-a za borbu protiv krijumčara izbjeglicama, uspostavljene ljeti 2015.

'Na sastanku su razmatrani načini unapređenja operacije Sophia, gdje će europske države, među njima i Hrvatska dati svoj doprinos, vjerojatno kroz obuku libijskih snaga, odnosno moguće libijske obalne straže', rekao je Buljević.

Operacija Sophia djeluje samo u međunarodnim vodama jer nema ovlasti za ulazak u libijske vode ni zeleno svjetlo UN-a, što omogućuje krijumčarima da neometano razvijaju posao s prijevozom izbjeglica.

EU je ponudila Libiji 100 milijuna eura ekonomske i humanitarne pomoći.

'Zaključeno je da će se EU dodatno angažirati u potpori libijskoj vladi nacionalnog jedinstva. Razgovaralo se o tome da se aktivira 100 milijuna eura pomoći kako bi se olakšala situacija na terenu, a također je razmatrano odmrzavanje libijskih sredstava jer Libija nije siromašna zemlja i ima dovoljno svojih sredstava i kapaciteta da osigura nesmetano funkcioniranje', rekao je Buljević.

Ministri obrane zemalja članica usvojili su i zaključke o suprotstavljanju hibridnim prijetnjama, neprijateljskim aktivnostima kojima je cilj destabilizirati regiju ili državu, a s kojima se EU zadnjih godina suočava. Hibridne prijetnje odnose se na raznolike aktivnosti, kombinaciju konvencionalnih s nekonvencionalnim metodama, koje mogu koristiti države ili nedržavni čimbenici, a da pritom ne proglašavaju ratno stanje.

Ministar Buljević je na rubu sastanka održao je bilateralni razgovor s visokom predstavnicom i potpredsjednicom Europske komisije Federicom Mogherini. Razgovarali su o kreiranju zajedničke politike EU-a prema Libiji, posebno u kontekstu izgradnje sigurnosnih i obrambenih kapaciteta.

Također se razgovaralo i o stanju u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu i problemima rastuće radikalizacije, gdje je visoka predstavnica EU-a pokazala poseban interes za suradnju.

Zaključno, dogovoreni su daljnji kontakti, stalna razmjena mišljenja te suradnja na budućim projektima od interesa za sigurnost Europske unije, priopćeno je iz Ministarstva obrane.