PODRŠKA VLADI NACIONALNOG JEDINSTVA

Francuski i njemački ministri u Libiji, novi sukobi zu Bengaziju

16.04.2016 u 21:34

Bionic
Reading

Najmanje 15 pripadnika snaga sigurnosti ubijeno je, a 40 je ozlijeđeno u dva dana sukoba u istočnom libijskom gradu Bengaziju, izjavio je u subotu bolnički izvor, dok vojska pokušava učvrstiti svoje položaje koje je povratila od islamističkih militanata u veljači, a francuski i njemčaki ministri vanjskih poslova otišli su u subotu u iznenadni posjet Libiji kako bi podržali vladu nacionalnog jedinstva u nadi da će tako okončati kaos u toj zemlji u kojoj jača džihadistička prijetnja

U petak su dvojica bombaša samoubojica Islamske države napala nedaleko od tvornice cementa na zapadu grada, ali je samo jedna od bombi prouzročila žrtve, rekao je vojni glasnogovornik Milad al-Zavie

Islamska država postavila je poruku na društvene medije u kojoj navodi da su bombaši ubili desetke vojnika, ali je Zavie ustvrdio da je ubijeno šest vojnika, a 25 ozlijeđeno u petak.

Libija je već pet godina u kaosu nakon svrgavanja dugogodišnjeg vođe Moamera Gadafija, a nasilje je eskaliralo 2014. Ekstremisti Islamske države to su iskoristili 2015. da zauzmu središnji dio mediteranske obale, između područja koje kontroliraju Tobruk i Tripoli.

U subotu su u prijestolnicu Tripoli doputovali ministri vanjskih poslova Francuske i Njemačke kako bi pružili potporu svojih zemalja libijskoj vladi nacionalnog jedinstva.

Vlada nacionalnog jedinstva, koju podupiru svjetske sile i Ujedinjeni narodi, početkom travnja je napravila važan korak prema postupnom izlasku zemlje iz kaosa, učvrstivši svoj autoritet nakon što su je priznale samoproglašene vlasti u glavnom gradu Tripoliju kako bi se 'izbjeglo daljnje krvoproliće'.

UN i velike sile računaju da će premijer Fajez al-Sarraj stabilizirati naftom bogatu zemlju prepuštenu milicijama nakon pada Gadafija i suočenu s jačanjem džihadističke skupine Islamske države.

Libija je imala dvije suparničke vlade od 2014. godine kada je priznata vlada bila prisiljena napustiti Tripoli nakon što su udružene milicije zajedno s konzervativnim pobunjenicima ušle u prijestolnicu.

Njemački i francuski ministri vanjskih poslova podržali vladu jedinstva u Libiji

Francuski i njemčaki ministri vanjskih poslova otišli su u subotu u iznenadni posjet Libiji kako bi podržali vladu nacionalnog jedinstva u nadi da će tako okončati kaos u toj zemlji u kojoj jača džihadistička prijetnja.

Šefovi diplomacija Njemačke Frank-Walter Steinmeier i Francuske Jean-Marc Ayrault su se u Tripoliju sastali s premijerom vlade nacionalnog jedinstva Fayezom al-Sarrajem

Njihov posjet je uslijedio nakon posjeta talijanskog ministra vanjskih poslova Paola Gentilonija, prvog visokog europskog dužnosnika koji je posjetio Tripoli nakon nasilja u ljeto 2014.

Steinmeier i Ayrault su posjetili Tripoli dva dana prije odlučujućeg zasijedanja libijskog parlamenta sa sjedištem na istoku zemlje kada se treba izglasati povjerenje novoj vladi.

Dvojica ministara su potvrdila odlučnost njihovih vlada da surađuju s vladom nacionalnog jedinstva na uspostavi sigurnosti, borbi protiv terorizma i pomoći javnim službama u korist svih Libijaca, stoji u zajedničkom priopćenju.

'Prioriteti su osnivanje libijskih policijskih i vojnih snaga', rekao je Ayrault na konferenciji za novinare i istaknuo spremnost Francuske da u tome pomogne vladi nacionalnog jedinstva.

Sarraj je rekao da će 'biti suradnje s međunarodnom zajednicom u borbi protiv terorizma', ali je ponovio da 'njegova vlada ne očekuje međunarodnu intervenciju'.

U zemlji bogatoj naftom smještenoj 300 km od europskih obala je nakon pada diktatora Muammara Gaddafija 2011. zavladao kaos zbog borbi naoružanih milicija. U ljeto 2014. zemlja je imala dvije suparničke 'vlade'. Iskoristivši podjele i slabosti vlasti, skupina Islamska država se učvrstila u Sirteu, na mediteranskoj obali i osnažila svoj položaj u Libiji.