DELEGACIJA EU-a U UKRAJINI

Plenković premijeru Groysmanu: Nova Vlada nema 'grace' period

15.04.2016 u 14:31

Bionic
Reading

Predsjednik Delegacije Europskog parlamenta za Ukrajinu i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković posjetio je Kijev te se susreo s novoimenovanim predsjednikom ukrajinske Vlade Vladimirom Groysmanom i predsjednikom Vrhovne Rade Andrijem Parubijem. Plenković se susreo i s novom potpredsjednicom Vlade za europske integracije Ivankom Klympuš-Tsintsadze te ministrom vanjskih poslova Pavlom Klimkinom. Sastao se i sa svim predsjednicima parlamentarnih stranaka u Vrhovnoj Radi te s Ostapom Semerakom, novim ministrom zaštite okoliša, a koji je zajedno s Plenkovićem bio dosadašnji supredsjedatelj Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine, priopćeno je iz Europske pučke stranke (EPP)

Plenković je čestitao novim članovima ukrajinske Vlade samo nekoliko sati nakon preuzimanja dužnosti i izglasavanja povjerenja u Vrhovnoj Radi. Iskazao je spremnost Europskog parlamenta da pomogne Ukrajini u nastavku reformskog procesa, daljnjem dinamičnom dijalogu s europskim institucijama, a osobito s EP-om koji će podržati odluku o ukidanju viznog režima za ukrajinske državljane. Najavio je 3. sastanak Parlamentarnog odbora za pridruživanje EP-a i Vrhovne Rade krajem travnja u Bruxellesu.

Napomenuo je kako osobno čini maksimalne napore da Ukrajina ostane visoko na dnevnom redu EU-a te naglasio kako je nužno da se odmah prepozna predanost nove Vlade europskim reformama i borbi protiv korupcije. Očekivanja međunarodnih aktera su velika, a strpljivost ukrajinskih građana sve manja, pa je u tom kontekstu - kao prijatelj i zagovornik Ukrajine - Plenković kazao premijeru Groysmanu kako nova Vlada nema grace period, već bi trebala stremiti ostvarenju rezultata u vrlo kratkom roku, navodi se u priopćenju iz EPP-a.

Premijer Groysman zahvalio je Plenkoviću za dosadašnju suradnju u parlamentarnom formatu i najavio intenzivne kontakte u novoj ulozi premijera. Plenković i Klimkin detaljno su razgovarali o Minskom procesu i mirovnim naporima glede Donbasa i Krima te načinima snažnijeg uključivanja EU. Plenković se susreo i s veleposlanikom EU-a u Ukrajini Janom Tombinskim i veleposlanikom RH u Ukrajini Tomislavom Vidoševićem.

Održao je predavanje o odnosima EU-a i Ukrajine te sigurnosnoj politici na 9. Forumu o sigurnosti koji je organizirala Zaklada bivšeg premijera Arsenija Jacenjuka, na panelu na kojem su govorili Alexander Vershbow, zamjenik glavnog tajnika NATO-a, i Malcolm Rifkind, bivši britanski ministar vanjskih poslova. Plenković je ponovio snažnu potporu EU teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine te naporima za mirnu reintegraciju privremeno okupiranih područja Donbasa i ilegalno anektiranog Krima putem provedbe procesa iz Minska i tzv. Ženeva+ formata. Podsjetio je na ogromnu financijsku potporu koju EU daje Ukrajini, provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, liberalizaciju viznog režima te učinke referenduma u Nizozemskoj.

Zajedno s bivšim predsjednikom Europskog parlamenta Patom Coxom, Plenković je kao vodeći zastupnik zadužen za potporu izgradnji demokracije u Ukrajini održao glavni govor na konferenciji u Vrhovnoj Radi 'Stvaranje učinkovitog i odgovornog parlamenta'. Predstavio je rezultate 'Ukrajinskog tjedna' koji je održan u Bruxellesu početkom ožujka te najavio Akcijski plan podrške EP-a Vrhovnoj Radi koji se odnosi na jačanje zakonodavnog procesa, politički nadzor izvršne vlasti, otvorenost i transparentnost rada, komunikaciju s građanima, usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom, dijalog pozicije i opozicije te etički kodeks', stoji u priopćenju iz EPP-a.