'SUZAVAC I ŠOK BOMBE'

Novi okršaj makedonske policije s izbjeglicama u Idomeniju

13.04.2016 u 14:02

Bionic
Reading

Sukobi između makedonske policije i migranata blokiranih u izbjegličkom kampu u grčkom pograničnom gradu Idomeniju izbili su ponovo u srijedu, otprilike u vrijeme posjeta predsjednika Hrvatske, Slovenije i Makedonije nekoliko stotina metara udaljenom privremenom tranzitnom centru za migrante 'Vinojug' u Gevgeliji

Grčka televizija je prikazala snimke iz Idomenija na kojima se vidi kako policija baca suzavac na desetke migranata koji pokušavaju proći kroz žičanu ogradu na granici. Migranti su se povukli i situacija se smirila, ali napetosti su i dalje visoke.

Nekoliko stotina metara dalje, u Gevgeliji, bili su predsjednici Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obišla je privremeni tranzitni centar za migrante 'Vinojug' zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom i makedonskim Đorgeom Ivanovom.

Oko 300 migranata i dvadesetak policijskih časnika je ozlijeđeno u sličnom incidentu u nedjelju kada se oko 3000 ljudi pokušalo probiti u Makedoniju nakon što su više od mjesec dana proveli u prepunom kampu.

Put prema bogatim zemljama EU-a na sjeveru blokiran je prije mjesec dana kada su Makedonija i druge zemlje uzduž tzv. balkanske migrantske rute u dogovoru s Bruxellesom zatvorile svoje granice kako bi zaustavile priljev migranata.

Prošle godine je oko milijun ljudi, većinom izbjeglica iz Sirije i Iraka, zatražilo azil u Europi, a Grčka, Makedonija, Srbija, Mađarska, Hrvatska i Slovenija poslužile su kao glavne tranzitne zemlje.