O BLOKADI POGLAVLJA 23

Vučić: Raduje me najava predsjednice RH o smirivanju tenzija

12.04.2016 u 08:52

Bionic
Reading

Srpski premijer Aleksandar Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastat će se u utorak u Mostaru i razgovarati o razlozima zbog kojih je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23 u procesu eurointegracija Srbije, piše u izdanju od utorka beogradski list Danas, a Vučić je već u Mostaru održao sastanak sa članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem te će s mnogobrojnim dužnosnicima regije prisustvovati Međunarodnom sajmu gospodarstva, jednoj od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji

'Imali smo dobar razgovor, o suradnji Srbije i BiH, o regionalnim odnosima, o položaju srpskog naroda. Za Republiku Srbiju BiH je jedna od najznačajnijih trgovinskih partnera. BiH je četvrti trgovinski partner, treća izvozna destinacija poslije Italije i Njemačke. Regionalna stabilnost je od ključnog značaja. Mnogo truda i napora ćemo uložiti da očuvamo mir i stabilnost za sve ljude na Zapadnom Balkanu. Sve zemlje, BiH, Srbija i Hrvatska, imaju zadatak i obvezu osigurati stabilnost i sigurnost za sve svoje građane. Mnogo bolje je da imamo iskrene i otvorene odnose, da o njima govorimo i rješavamo ih, nego da probleme stavljamo pod tepih. Tako ću se ponašati, bit ću potpuno otvoren i iskren', kazao je Vučić nakon sastanka s Ivanićem.

Komentirajući odluku Hrvatske da blokira put Srbije u EU, Vučić je kazao da je 'to stvar Hrvatske i da oni o tome odlučuju'. 'Mi ćemo se ponašati u skladu s europskim pravilima, europskom praksom i dobrosusjedskim običajima', kazao je Vučić te je kazao da ga raduje najava predsjednice Hrvatske o smirivanju tenzija između zemalja regije. Naime, Kolinda Grabar Kitarović je sinoć u izjavi za N1 kazala da očekuje da će se danas susresti s Vučićem. "Trebamo smiriti i spustiti tenzije, jer budućnost jugoistočne Europe mora biti budućnost mira i blagostanja za sve'.

Što se tiče neformalnog sastanka Vučić - Grabar Kitarović, on je pripreman, doznaje list Danas iz diplomatskih izvora, tijekom ponedjeljka, a Vučić je prethodno rekao: 'Nemamo mi nikakav spor s Hrvatskom, ne znam šta se događa u Bruxellesu, ne znam ni kakvo je vreme u Bruxellesu', rekao je prethodno u ponedjeljak Aleksandar Vučić, naglasivši kako je Srbija 'sve uradila u pripremi za otvaranje poglavlja 23, a da pitanje hrvatske blokade prepušta europskim institucijama'.

'Ni sa kim se ne svađamo, ni od koga ništa ne tražimo. Jedino što smo tražili je da Srbija bude poštovana. I ništa više', rekao je Vučić novinarima u Grdelici, sudjelujući u predizbornoj kampanji Srpske napredne stranke, gdje je otvorio jednu dionicu autoceste na Koridoru 10.

Tijekom boravka u Mostaru Vučić bi se, kako je ranije najavljeno, trebao sastati i s predsjedateljem Presjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, s kojim je u povodu nedavne oslobađajuće presude Vojislavu Šešeljeu u Den Haagu razmijenio nekoliko oštrih primjedbi.

U nizu bilateralnih susreta bit će i razgovor s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem te s predsjednicima srpske zajednice u Mostaru i vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem.

'Premijer ide u Mostar kako bi, ne samo predstavio srpsko gospodarstvo, već i da bi razgovarao o regionalnim problemima, i s Bakirom Izetbegovićem, Kolindom Grabar Kitarović, ali i s Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem', naveo je list Danas.

'Iako mu to u predizbornoj kampanji neće donijeti ništa - naprotiv, Vučić je odlučio ići u Mostar', rekli su listu Danas neimenovani izvori u srbijanskoj Vladi.

Uoči puta u Mostar na sastanak s predsjednikom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, premijer Aleksandar Vučić rekao je za portal Politico da je njegova 'najveća briga situacija u Bosni i Hercegovini', te da rastući politički ekstremizam na Balkanu predstavlja prijetnju stabilnosti u BiH i regiji.

'Stabilnost regije je ono o čemu se trebamo brinuti, moramo se bolje i više međusobno razumjeti', rekao je Vučić za taj portal.