KRIZA U SREDNJOJ AMERICI

Propao dogovor o podjeli vlasti u Hondurasu

06.11.2009 u 10:02

Bionic
Reading

Propao je dogovor o podjeli vlasti između zbačenog honduraškog predsjednika Manuela Zelaye i njegovog privremenog nasljednika Roberta Michelettija i izlasku iz političke krize u zemlji.

Zelaya i Micheletti uz američko su posredništvo prošli tjedan usuglasili sporazum o podjeli vlasti, odnosno stvaranju vlade nacionalnog jedinstva i rješavanju četveromjesečne krize u zemlji. No, nisu se mogli dogovoriti tko će voditi novu administraciju.

Zelaya, kako javljaju agencije, nije dostavio imena ljudi za novu vladu, pa je Micheletti odlučio nastaviti bez njega.

"Završili smo proces formiranja nove vlade. U njoj su zastupljeni predstavnici širokog političkog spektra unatoč činjenici da Zelaya nije poslao popis svojih predstavnika", rekao je Micheletti, predsjednik honduraškog parlmenta koji je preuzeo Zelayin položaj nakon njegova svrgnuća.

Zelaya je nakon toga poručio da je sporazum o podjeli vlasti mrtav i za njegovu propast optužio Michelettija, rekavši da on "uništava hondurašku demokraciju".

Nekoliko sati ranije ministri prijelazne vlade kolektivno su dali ostavku kako bi otvorili put imenovanju nove,

Honduras je diplomatski izoliran otkako je vojska 28. lipnja svrgnula Zelayu u udaru. On je prvo vojnim zrakoplovom pobjegao iz zemlje, a potom se krišom vratio i otada se nalazi u brazilskom veleposlanstvu u Tegucigalpi.