BANJA LUKA

Ustaški simboli iscrtani po muslimanskim grobovima

29.12.2008 u 08:43

Bionic
Reading

Nepoznati počinitelji su u noći između subote i nedjelje oskrnavili nadgrobne spomenike na mezarju u banjalučkom naselju Vrbanja te stupove na ulazu u dvorište pravoslavne crkve koja se nalazi u neposrednoj blizni

Na većem broju spomenika na muslimanskom groblju te na stupovima ispred pravoslavne crkve crnim sprejem ispisani su ustaški simboli, latinično slovo 'U'. Na ogradi muslimanskog groblja također je ispisano: 'NDH U Hrvatska zauvijek' te 'Živio poglavar Ante', pišu banjalučke Nezavisne novine

Nitko od crkvenih velikodostojnika iz Islamske zajednice Banjaluka te Pravoslavne crkve nije želio komentirati slučaj. Mufid efendija Omerčić, imam džamije u Vrbanji, osudio je taj vandalski čin kratko dodavši da se nalazi u FBiH te da nema daljnjih komentara. Sličan stav imao je i Kasim Mujčić, predsjednik banjalučke Islamske zajednice.

'Čuo sam za natpise, ali ih nisam vidio. Ono što ne vidim, ne volim komentirati', rekao je Mujčić, dodavši samo da osuđuje vandalski čin nepoznatih osoba. Milorad Vidović, vrbanjski svećenik, rekao je da 'nema dovoljno informacija te da ne može komentirati ono što se dogodilo'.Mještani Vrbanje su šokirani i ogorčeni natpisima koji su ih dočekali.

'Ne mogu vjerovati da se ovakvo nešto događa. Pogledajte šta su uradili, pa gotovo svaki spomenik je išaran. Kako nitko nije vidio da se ovo radi', rekao je zabrinuti mještanin.