NAJMANJE 12 MRTVIH

Pokolj u teksaškoj vojarni počinio psihijatar Hasan

06.11.2009 u 08:57

Bionic
Reading

U izgredu u američkoj vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu, u četvrtak je ubijeno 12 osoba, a 31 je ranjena, rekao je zapovjednik baze general pukovnik Bob Cone

WASHINGTON - "Danas se dogodio tragičan slučaj u kojem je ubijeno 12 pripadnika vojnog osoblja, a 31 je ranjen. Ranjeni su prebačeni u bolnice u regiji", rekao je general Bob Cone. Časnik koji je okrivljen za ubojstvo nije mrtav, kako je ranije objavila vojska, već se teško ranjen nalazi u bolnici u stabilnom stanju, izjavio je u četvrtak navečer zapovjednik baze. Osumnjičeni je u incidentu višestruko ranjen i "u stabilnom je stanju".

Prva izvješća govore da je bio samo jedan napadač koji je više puta ustrijeljen na mjestu zločina. Osumnjičeni, identificiran kao bojnik Nidal Malik Hasan, otvorio je vatru u centru za obradu vojnika u Fort Hoodu oko 13:30 sati, po lokalnom vremenu, rekao je Cone. Tri ostala vojnika koja su prvotno pritvorena radi ispitivanja, kasnije su oslobođena, dodao je.

Napadač je bio naoružan s dva pištolja, od kojih je jedna bio poluatomatski. Jedan svjedok iz baze je izjavio da su vojnici trgali odjeću kako bi napravili zavoje za ranjene. "To je bio kaos", rekao je svjedok. Iz lokalnih bolnica u okolici Fort Hooda, sjeverno od Austina, upućen je poziv dobrovoljnim darivateljima krvi da se čim prije odazovu. Baza Fort Hood je zatvorena, ali je nakon pet sati ponovo otvorena. U tijeku je istraga u koju su uključeni vojna policija, FBI-a i ministarstvo domovinske sigurnosti, a cijelo područje baze pretražuje oko 500 vojnika, izvijestile su američke TV mreže.

Baza se prostire na području od 64.000 hektara i jedna je od najvećih vojnih baza i poligona u SAD-u i na svijetu s oko 50.000 vojnika. Ona služi kao glavni centar kopnene vojske za pripremu postrojbi za odlazak na ratišta u Iraku i Afganistanu, te za njihov povratak. U njoj postoji i poseban centar za liječenje PTSP-a i drugih posljednica ratnog stresa kod vojnika.

Američki predsjednik Barack Obama tragični je događaj nazvao "užasnom erupcijom nasilja", te izrazio sućut obiteljima stradalih.

"Moje misli i molitve su s ranjenima i s obiteljima poginulih, i sa svima koji žive i služe u Fort Hoodu", izjavio je Obama.

Naglasio je kako je dovoljne teško gubiti Amerikance u bitkama u prekomorskim zemljama, te da je "užasno da se oni nađu pod vatrom u vojnoj bazi na tlu SAD-a".

Naglasio je da je u kontaktu s ministrom obrane i zapovjednikom vrhovnog stožera, kako bi se do kraja istražio incident i povećala sigurnost u Fort Hoodu i drugim vojnim objektima. Hasan (39), psihijatar s diplomom sveučilišta Virginia Tech i Vojnomedicinskog fakulteta u Bethesdi, radio je u Vojnomedicinskom centru Darnall u Fort Hoodu, prema podacima u vojnoj i profesionalnoj dokumentaciji.

Prije premještaja u Darnall u srpnju ove godine, šest godina je stažirao i radio u vojnoj bolnici Walter Reed u Washingtonu. Tamo je imao teškoća u kominikaciji s pacijentima, što je zahtijevalo savjetovanje i dodatni nadzor, izjavio je Dr. Thomas Geiger direktor programa za stažiste u Walter Reedu. Savezni dužnonsici su kazali da je Hasan državljanin SAD, jordanskog podrijetla. Vojni dokumenti pokazuju da je rođen u Arlingtonu u Virginiji, da se prijavio u vojsku odmah nakon srednje škole, kao i da nikada nije bio razmješten izvan SAD-a.

Hasan je 28. studenoga trebao biti razmješten u Irak i čini se da je bio "jako uznemiren" zbog toga, izjavila je senatorica Kay Bailey Hutchison iz Teksasa, za lokalnu TV postaju KXAN iz Austina.Vojska u četvrtak navečer nije potvrdila da je bojnik Hasan tada trebao biti razmješten u Irak.

Kako se sada ispituju motivi zločina, izviješteno je i da je Hasan izazvao interes FBI-a prije šest mjeseci kada je na internet stranici Scribd, autor potpisan kao Nidal Hasan pisao o bombašima samoubojicama u pozitivnom svjetlu, uspoređujući ih s vojnicima koji se bace na bombu kako bi zaštitili suborce. Međutin, nije potvrđeno da je autor bio bojnik Hasan. The New York Times u petak donosi razgovor s Hasanovim bratićem Nader Hasanom, 40-godišnjim odvjetnikom iz sjeverne Virginije, koji ja kazao da je bojnik Hasan bio "smrtno prestrašen" s mogućnošću da ga pošalju u Irak ili Afganistan.

"Bio je smrtno prestrašen. Ljudi su mu svakodnevno govorili o užasima koje su tamo vidjeli", rekao je.

Također je kazao kako mu se rođak žalio da ga maltertiraju u vojsci jer je musliman, te da je želio izaći iz vojske ali nije mogao, jer je trebao platiti vojsci dug za svoje školovanje. On je kazao je i da je bojnik Hasan bio neoženjen, te da se nakon smrti roditelja 1998. i 2001. više okrenuo vjeri.