NAJAVA PROMJENA

Papa kaže da Crkva treba slušati i razumjeti grješnike

03.04.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Katolička crkva treba slušati i razumjeti grješnike, rekao je u nedjelju papa Franjo, pet dana uoči objavljivanja dokumenta koji bi mogao omekšati pristup Vatikana prema razvedenima

Biskupi su se žestoko sporili 2014. i 2015. oko toga treba li Crkva promijeniti svoj pristup obiteljskim pitanjima, kao na primjer ublažiti zabranu pričesti razvedenima koji su se ponovno vjenčali, i biti otvorenija prema homoseksualcima i parovima koji nisu u braku.

Papa Franjo nije izravno komentirao taj spor, ali je rekao da se 'sve slabosti mogu zaliječiti Božjom milošću' i predložio je 'ublažavanje rana koje danas pogađaju tijela i duše puno naše braće i sestara'.

'Toliko puno ljudi traži da ih se posluša i shvati', dodao je Sveti Otac tijekom mise na Trgu sv. Petra.

Njegova izjava mogla bi se smatrati pripemom terena za objavu dugoočekivane apostolske pobudnice o obitelji i braku 8. travnja.

Dokument naslovljen 'Amoris Laetitia' (Radost ljubavi), koji je nastao nakon dviju sinoda o obitelji održanih u listopadu 2014. te listopadu 2015., papa Franjo je potpisao 19. ožujka, na treću godišnjicu preuzimanja papinske dužnosti.

Nakon dva kruga konzultacija na razini biskupija te dviju sinoda održanih u Rimu zaključci se nestrpljivo očekuju. Napose se očekuje kakvo će biti stajalište prema pravu na pričest razvedenih osoba koje su sklopile novi, civilni brak kao i na stajalište Crkve prema nevjenčanim te istospolnim parovima.

Prema dostupnim informacijama koje su procurile iz Vatikana tekst koji će biti dostupan na talijanskom, francuskom, engleskom, njemačkom, španjolskom i portugalskom jeziku bit će dug i iscrpan.

Stručnjaci predviđaju da će post-sinodska pobudnica, koja će se oslanjati na dijalog zaljubljenih iz 'Pjesme nad pjesmama', vjerojatno izazvati dosta nezadovoljstva, kako među reformatorima tako i među konzervativcima u Crkvi.

Kardinal i njemački teolog Walter Kasper, blizak Papi i 'crvena krpa' za konzervativce, ocjenjuje da će pobudnica 'okrenuti novu stranicu'.

Franjo će se konačno izjasniti o 'sudjelovanju razvedenih i ponovno vjenčanih u aktivnom životu katoličke zajednice'.

U zrakoplovu kojim se vraćao iz Meksika, papa Franjo je dao naslutiti da je inzistirao na 'ponovnom uključenju ranjenih obitelji i obitelji ponovno vjenčanih osoba' u aktivan crkveni život. Inzistirao je i na 'pripremama za brak' što bi trebalo pomoći da brojni crkveni parovi ne srljaju u brakove koji se zatim proglašavaju nevažećima.

Na temu prava na svetu pričest, rekao je 'sva su vrata otvorena, no ne može se reći od sada se oni mogu pričestiti'.

Krajem siječnja Franjo je odbacio svaki drugi oblik katoličkog braka osim onog koji sklapaju žena i muškarac.