STRAH OD KOPNENOG NAPADA

U izraelskoj ofenzivi ubijeno 310 Palestinaca

29.12.2008 u 07:53

Bionic
Reading

Izraelsko zrakoplovstvo izvelo je na desetke zračnih napada na Gazu u kojima je ubijeno 7 Palestinca, među kojima šestero djece, prema bolničkim izvorima. Vojni glasnogovornik potvrdio je da je zrakoplovstvo izvelo na desetke napada tijekom noći

GAZA - Četiri djevojčice mlađe od 12 godina iste obitelji ubijene su u napadu u Jabaliyi, na sjeveru pojasa Gaze. Njihova kuća se nalazi blizu džamije koja je bila gađana. Dva dječaka su ubijena u zračnom napadu u Rafahu, na jugu pojas Gaze. Sedma žrtva je jedan aktivist Hamasa. Napadi su bili koncentrirani na Gazu gdje je uništena zgrada ministarstva unutrašnjih poslova, javlja AFP.

Jedan zrakoplov bombardirao je Islamističko sveučilište Gaze, za koje se drži da je uporište islamističkog pokreta Hamas, ali tamo nije bilo žrtava, rekli su svjedoci.

Al Jazeera

U izraelskoj vojnoj operaciji kodnog imena "Lijevano olovo" protiv Hamasa u Gazi ubijeno je 310 i ranjeno 1420 ljudi, a svi su žrtve zračnih napada, prema podacima šefa hitnih službi teritorija. Većina žrtava su članovi islamističkog pokreta Hamas, uz znatan broj civilnih žrtava, među kojima ima djece.

Izrael tvrdi da su napadi započeti u subotu odgovor na svakodnevno raketiranje juga zemlje koje se intenziviralo nakon što je Hamas prije tjedan dana prekinuo šestomjesečno primirje.

Izrael je uključen u "rat bez milosti" protiv islamističkog pokreta Hamas u pojasu Gaze, potvrdio je u ponedjeljak u izraelskom parlamentu Knessetu izraelski ministar obrane Ehud Barak.

"Nemamo ništa protiv stanovnika Gaze, ali uključeni smo u rat bez milosti protiv Hamasa i njegovih saveznika", izjavio je Barak prema izraelskim medijima. "Suzdržanost koju smo pokazali je izvor snage. Mi se borimo s moralnom prednošću. Oni namjerno pucaju na civile. Mi ciljamo teroriste i izbjegavamo koliko god je to moguće civile dok se Hamasovci namjerno skrivaju među civilima", dodao je ministar obrane, izražavajući žaljenje zbog civilnih žrtava izraelskih napada.

Veliki broj tenkova, vojnih vozila i autobusa s izraelskim vojnicima nalazi se na granici pojasa Gaze i Izraela te očevici smatraju da bi uskoro moglo doći i do kopnenog napada. Izraelska vojska je područje oko Gaze proglasila "zatvorenom vojnom zonom", što znači da u nju ne mogu ući civili. Bolnički izvori u Gazi upozoravaju da u bolnicama više nema slobodnih kreveta, a prepune su i mrtvačnice.

Hamas je uzvratio na izraelske napade raketama na izraelske ciljeve pri čemu su poginule dvije osobe, od kojih jedna izraelski Arap. U ponedjeljak su palestinski militanti nastavili su s raketnom paljbom, a najmanje 14 raketa pogodilo je izraelski grad Ashkelon. U ponedjeljak ujutro jedan je Palestinac nožem izbo tri Izraelca na Zapadnoj obali.

Izraelske mete bili su i Islamsko sveučilište u Gazi te ured palestinskog premijera Ismaila Hanije, pripadnika Hamasa. Izraelski zrakoplovi bombardirali su i tunele između Gaze i Egipta, a izraelska mornarica bombardirala je i Hamasove ciljeve na obali i u unutrašnjosti. Prema izraelskim izvorima, u samo nekoliko minuta uništeno je četrdesetak tunela koji se navodno koriste za krijumčarenje robe i oružja u pojas Gaze.

Glavni palestinski pregovarač Ahmed Qurie rekao je u ponedjeljak da su mirovni pregovori s Izraelom, koji se vode pod pokroviteljstvom SAD-a, trenutačno "na ledu" zbog izraelske ofenzive u pojasu Gaze. "Nema pregovora, niti će ih biti dok nas napadaju", rekao je Qurie novinarima.

No senegalsko ministarstvo vanjskih poslova, prema britanskoj novinskoj agenciji Reuters, priopćilo je da je vođa Hamasa Khaled Meshaal spreman potpisati sporazum o prekidu vatre u pojasu Gaze kojim bi Izrael prekinuo napade i blokadu toga područja.

Prijedlog o primirju iznesen je u telefonskom razgovoru između Meshaala i senegalskoga predsjednika Abdoulayea Wadea, koji trenutačno predsjeda Organizacijom islamske konferencije.  "Vođa Hamasa rekao je da je spreman potpisati sporazum na mjestu koje bude odgovaralo objema stranama", priopćilo je ministarstvo.

Wade je predložio sklapanje "konačnoga primirja između Izraela i Hamasa potpisivanjem sporazuma kojim će se Hamas i Izrael obvezati na trenutačni prekid vatre uz potpuni prekid blokade Gaze".

Prije toga Wade je osudio izraelske napade na Gazu i nazvao ih neprihvatljivima te, kao predsjedavajući Organizacije islamske konferencije zatražio od Izraela da "odmah prekine bombardiranja i suzdrži se od napada na palestinski teritorij".