GAŽENJE GLASNICE

Florence Hartmann u izolaciji i pod stalnim nadzorom!

26.03.2016 u 19:47

Bionic
Reading

Po prebacivanju u Pritvorsku jedinicu UN-a, bivšoj glasnogovornici tribunalova tužiteljstva određen je režim segregacije, izolacije i neprekidnog nadzora. Njezin branitelj smatra to 'nepotrebnim, ničim opravdanim i neproporcionalnim', ali nema se kome žaliti jer je uprava pritvora na uskršnjim praznicima

Florence Hartmann, bivša predstavnica za tisak tribunalova tužiteljstva, 'izabrala' je najgori trenutak da bude uhapšena i prebačena u Pritvorsku jedinicu UN-a, na izdržavanje sedmodnevne zatvorske kazne kojom je zamijenjena globa od 7000 eura na koju je osuđena zbog objavljivanja povjerljive odluke Žalbenog vijeća.

Florence Hartmann je, naime, uhićena u četvrtak, 24. ožujka 2016, neposredno pred izricanje presude Radovanu Karadžiću i uoči početka uskršnjih praznika. Njezin branitelj u postupku za nepoštivanje suda, švicarski odvjetnik Guenael Mettraux je u petak, 25. ožujka, bezuspješno pokušavao stupiti u kontakt s upravnikom Pritvorske jedinice UN-a, kako bi se žalio na zatvorske uvjete Florence Hartmann, ali mu je rečeno da se javi poslije Uskrsa jer su upravnik i ostali nadležni na praznicima.

Po prebacivanju u pritvor, kaže Mettraux, upravnik je naložio segregaciju, izolaciju i neprekidni nadzor osuđene, što podrazumijeva da se svjetlo u njenoj ćeliji ne gasi ni tijekom noći. Mettraux, dalje, navodi da je naredba o takvom tretmanu izdana usmeno, bez pisanog traga, i bez obrazloženja zašto je sve to neophodno, kao i bez saslušanja osuđene ili njenog branitelja.

Budući da nije uspio stupiti u kontakt s nadležnima u Pritvorskoj jedinici UN-a, Mettraux je uputio hitan zahtjev Sekretarijatu Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, u kojem traži modificiranje zatvorskih uvjeta. U zahtjevu se, kako nam je rekao u telefonskom razgovoru iz Pariza, traži da se takav zatvorski režim bez odlaganja ukine, budući da je 'nepotreban, ničim opravdan i neproporcionalan'.

Budući da su Tajništvo i ostale službe Tribunala također na praznicima, Mettrauxov 'hitan zahtjev' će, sva je prilika, biti objavljen tek nakon uskršnjeg produženog vikenda.

Mettraux je, također, najavio da će od suca Merona, predsjednika Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u čije je ime izvršeno uhićenje, tražiti da se – radi 'jednakog tretmana svih osuđenih' – Florence Hartmann oslobodi nakon izdržane dvije trećine kazne, što bi značilo najkasnije u utorak.