NAPAD NA BRUXELLES

Grabar-Kitarović osudila sumanute napade

22.03.2016 u 15:15

Bionic
Reading

Hrvatska najoštrije osuđuje sumanute terorističke zločine u Bruxellesu, solidarna je s obiteljima žrtava i izražava im iskrenu sućut kao i cijelom belgijskom narodu, napisala je u utorak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u poruci sućuti sućut belgijskom kralju Philippeu

'Duboko me je potresla vijest o terorističkim napadima koji su se dogodili u Bruxellesu i stradanju velikog broja ljudi. Molim Vas primite, u ime državljana Republike Hrvatske i u moje osobno ime, izraze najdublje sućuti', poručila je Grabar-Kitarović.

'Republika Hrvatska i ja osobno najoštrije osuđujemo sumanute terorističke zločine u Bruxellesu koji su odnijeli ljudske živote te ostajemo odlučni u borbi protiv globalnog terorizma i predani izgradnji svjetskog mira, sigurnosti i stabilnosti', napisala je predsjednica i zamolila kralja da prenese 'iskrenu sućut i solidarnost obiteljima stradalih i cijelom belgijskom narodu'.

U terorističkim napadima izvršenima u utorak ujutro u Bruxellesu ubijene su, prema posljednjim podacima, 34 osobe, a ozlijeđeno je 170.

Napade je oštro osudio i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekavši da se njima želi narušiti sloboda građana Europske unije i unijeti strah u njihovu svakodnevicu.

'Najoštrije osuđujem terorističke napade te u svoje osobno ime i u ime svih kolega iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, želim izraziti iskrenu sućut obitelji, rodbini i prijateljima, a ozlijeđenima želim brz oporavak. Napad na Bruxelles je napad na Europsku uniju. Hrvatska i hrvatski narod su solidarni s Belgijom i svim njenim građanima', poručio je Kovač.

'Teroristički napadi pokušavaju dovesti u pitanje sve vrijednosti na kojima počiva današnja Europa od koje se pred velikim izazovom zahtijeva zajedničko djelovanje. U borbi protiv terorizma odlučniji smo no ikad i pokazat ćemo da smo ujedinjeni protiv onih koji vrše udar na vrijednosti slobodnog demokratskog svijeta', naglasio je šef hrvatske diplomacije.