NEPOVOLJNE PROGNOZE

Bivši šef CIA-e tvrdi da će rat s ISIL-om trajati vječno

21.03.2016 u 20:11

Bionic
Reading

Vrlo je moguće da rat protiv terorizma koji predvode Sjedinjene Države nikada ne dođe kraju, kazao je Paul Pillar, nekadašnji zamjenik direktora CIA-je i bivši šef protuterorističkog odjela američke tajne službe u razgovoru za američki dvomjesečnik The National Interest, dodajući kako je jedan od glavnih razloga za to pogrešno tumačenje samog pojma terorizam

'Ljudi u posljednje vrijeme potpuno pogrešno definiraju terorizam što dovodi do vrlo loših političkih odluka', kazao je Pillar za časopis objasnivši kako javnost prije svega ne shvaća kako je terorizam više taktička tehnika, nego skup određenog broja ljudi. Teroristima se, nastavlja on a prenose svjetske agencije, smatra grupa loših momaka pa se potpuno pogrešno podrazumijeva da će, ako oni budu uništeni, problem biti riješen.

Prema stručnjaku za protuterorizam, drugi problem jest u tome što postoji tendencija povezivanja pojma terorizam s određenim zločinačkim organizacijama poput Al Kaide ili tzv. Islamske države.

'Kada čujemo ta imena, u glavama nam se nižu slike raznoraznih terorističkih organizacija, a takvim načinom razmišljanja rukovodi se i američki establišment. Političari i dalje proširuju antiterorističke operacije protiv pripadnika ISIL-a u Libiji ili Afganistanu. Međutim, činjenica je da je upravo ta teroristička organizacija najpopularniji brend u radikalnom sunitskom svijetu, a to vješto koristi svatko tko sudjeluje u igri moći', ističe bivši američki obavještajac postavljajući pitanje gdje se zaustavlja ta ekspanzija.

Prema njegovom mišljenju, danas su oči međunarodne protuterorističke koalicije uprte u Libiju i Afganistan, a već sutra bi mogle biti usmjerene prema Somaliji i Obali Bjelokosti, ondosno na bilo koji dio svijeta u kojem bi ta zločinačka organizacija mogla djelovati. U međuvremenu, kako kaže, militanti u Afganistanu, koji sebe nazivaju pripadnicima ISIL-a, zapravo su talibanska marginalna grupa koja se utrkuje za vlast.

Sadašnja strategija, prema Pillaru, teško će dovesti do zapaženih rezultata. 'Eliminacijom još nekoliko terorista, Amerika će samo potrošiti značajnu količinu svojih resursa, dok će načinjena kolateralna šteta pokrenuti antiameričko raspoloženje i porast nasilja. Kao rezultat toga, nastojanje da se uspostavi mir u određenom dijelu svijeta bit će kontraproduktivno, kao što se takvo što već dogodilo u Libiji', mišljenja je stručnjak zaključujući kako će ta težnja za borbom protiv terorizma, bez uzimanja u obzir same srži problema, dovesti do vječnog rata s ISIL-om i sličnim organizacijama.