'MISIJA VLADIMIRA PUTINA'

Rusija dovršava povlačenje iz Sirije za dva do tri dana

17.03.2016 u 08:55

Bionic
Reading

Rusija će dovršiti povlačenje većeg dijela svojeg kontingenta iz Sirije, po naredbi predsjednika Vladimira Putina, za 'dva do tri dana', objavio je u četvrtak zapovjednik ruskih zračnih snaga Viktor Bondarev

'Mislim da će sve biti ubrzo gotovo. Za dva do tri dana okončat ćemo misiju koju su naredili Vladimir Putin i ministar obrane Sergej Šojgu', kazao je general Bondarev dnevniku Komsomolskaja pravda.

Radi se o povlačenju aviona i helikoptera, dodao je on, odbijajući navesti koliko se letjelica vraća u Rusiju a koliko ih ostaje raspoređeno u Siriji. Rusija je rasporedila pedesetak zrakoplova i helikoptera u Siriji koji su izveli tisuće zračnih napada.

Rusija, međutim, ostavlja neke sustave i ljude na licu mjesta, posebno u zračnoj bazi Hmeimim, radi nadzora prekida vatre koji je stupio na snagu 27. veljače, te radi nastavka udara na 'terorističke ciljeve' u Siriji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je priopćio da je oružanim snagama dao naputak da počnu s povlačenjem iz Sirije, pet mjeseci nakon naredbe o pokretanju vojne operacije u cilju potpore ruskom savezniku, sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu

Putin je na sastanku u Kremlju s ministrima obrane i vanjskih poslova kazao da su ruske vojne snage u Siriji uvelike ispunile svoje ciljeve te je odlučio pojačati napore svoje diplomacije glede postizanja mirovnog sporazuma.

Moskva je u utorak objavila da su njezini vojnici počeli povlačenje.