Svijet PODJELA ZBOG ODLUKE SUDA

Talijani bijesni zbog zabrane križa

Odluka Europskog suda za ljudska prava od utorka, kojom se zabranjuju raspela u talijanskim školama, izazvala je malo čudo i gotovo ujedinila zemlju u obrani tog simbola, piše u srijedu dnevni list Corriere della Sera

'Presuda Suda u Strasbourgu izazvala je malo čudo i gotovo ujedinila zemlju u obrani simbola kršćanstva', piše urednik Massimo Franco.

Talijanski desni centar, blizak katoličkoj crkvi napao je presudu Strasbourga, ali čelnik Demokratske stranke (PD, glavna oporbena stranka) Pierluigi Bersani također je izrazio žaljenje što je 'zdrav razum postao žrtvom prava', a druga oporbena stranka, Italija vrijednosti (Idv) ukazala je na 'pogrešan odgovor na zahtjev za svjetovnošću'.

Talijanska osuda odluke suda u Strasbourgu podijelila je katolike i laike u Španjolskoj.

Organizacije privatnih škola su se pobunile protiv te 'neprihvatljive i iznenađujuće' odluke i ocijenile da, ako se 'nešto slično dogodi u Španjolskoj, treba odlučno prosvjedovati'.

Međutim udruga Svjetovna Španjolska  jeu priopćenju ocijenila da je sud u Strasbourgu 'osvjetlao svoje ime'.

Ta je udruga tražila od socijalističke vlade Josea Luisa Rodrigueza Zapatera da se 'nadahne tom odlukom i zatraži trenutno skidanje vjerskih simbola iz javnih ustanova, kako bi okončao zastarjelost'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još