STIŽE KRALJEVSKI PAR

Predsjednica na večeru s princom Charlesom pozvala i Milanovića

11.03.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Najpoznatiji kraljevski par na svijetu u ponedjeljak dolazi u Hrvatsku. Princ Charles i njegova životna družica Camilla tijekom dva dana boravka u Hrvatskoj obići će Zagreb i Osijek. Osim Hrvatske britanski kraljevski par će posjetiti Srbiju, Kosovo i Crnu Goru. Zbog fame koja okružuje britansku kraljevsku obitelj, javnost s posebnom pažnjom prati ovaj posjet

Odmah po dolasku u Zagreb kraljevski par će se sastati s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović gdje će im biti upriličen svečani doček nakon kojeg slijedi razmjena darova i potom kratak službeni razgovor. Predsjednica će gostima iz Ujedinjenog Kraljevstva, saznaje se na Pantovčaku, pokloniti sliku i arhivska vina iz Iločkih podruma koja su se točila i na krunidbi kraljice Elizabete Druge. 

Teme razgovora ne mogu biti one kojima se bavi vlada Ujedinjenog Kraljevstva te će se razgovarati o kulturnoj baštini, turizmu i obnovi nakon rata, neslužbeno se doznaje s Pantovčaka, što znači da se neće raspravljati o Brexitu.

Tijekom posjeta Zagrebu osim susreta s državnim dužnosnicima princ Charles i vojvotkinja Camilla će obići Gornji Grad na koji će stići uspinjačom gdje će se upoznati s postupkom obnove zgrade Banskih dvora nakon raketiranje 1991., a zatim se susresti s predsjednikom Vlade Tihomirom Oreškovićem. Nakon susreta s premijerom odlaze u HNK u kojem će im biti organiziran prigodan program.

Predsjednica, koja je domaćin posjeta, u ponedjeljak navečer na Pantovčaku će upriličiti i svečanu večeru na koju su pozvani brojni uglednici iz društvenog i javnog života. Očekuje se dolazak preko 60 uzvanika među kojima bi trebali biti i premijer Tihomir Orešković, dva potpredsjednika Tomislav Karamarko i Božo Petrov, novi načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general-pukovnik Mirko Šundov, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i glumica Zrinka Cvitešić koja karijeru gradi u Londonu. Što će se jesti još uvijek nije poznato jer se jelovnik još slaže s obzirom na preferencije kraljevskog para.

U duhu zajedništva, kako nam je rečeno u Uredu predsjednice, šefica države Kolinda Grabar Kitarović pozvala je i prvake oporbe Zorana Milanovića i Vesnu Pusić, ali i bivše visoke dužnosnike premijere i ministre. Milanović se već ispričao drugim obavezama dok se na odgovor Vesne Pusić još čeka.

Drugog dana u Osijeku također će održati niz sastanaka, a princ Charles će obići i Kopački rit. Zanimljivo je da će vojvotkinja od Cornwalla posjetiti ergelu lipicanera u Đakovu, koju je i kraljica Elizabeta posjetila tijekom posjeta 1972. Posjet će završiti svečanim primanjem u povodu 70. godišnjice British Councila u Hrvatskoj u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Izjave za medije neće biti jer, kako nam je rečeno u Uredu predsjednice, riječ je o tradiciji kraljevske obitelji koje se pridržavaju.