SUMNJAJU NA KRIVOTVORENJE

Slovenija opozvala aukciju 'čudne' slike majstora nadrealizma

10.03.2016 u 11:57

Bionic
Reading

Slovensko ministarstvo financija opozvalo je dražbu slike do koje je došlo ovrhom naplate poreznog duga, nakon što je upozoreno da se vjerojatno radi o falsifikatu, odnosno imitaciji rađenoj u stilu jednog od najslavnijih klasika nadrealizma

U najavi licitacije, koja se trebala održati 23. ožujka u Ljubljani, nudila se slika 'Salvador Dali, mitološka kompozicija', po iskličnoj cijeni 41.000 eura, ali bez ikakva dokaza o autentičnosti, odnosno stručne atribucije ili naznaka o podrijetlu djela. U objavi aukcije pisalo je samo da se radi o platnu 91 centimetara širine i 74 centimetra visine, nastalom 1982. godine.

Nakon što su neki stručnjaci upozorili da je slika sumnjiva, a potpis slavnog slikara na imitaciji napisan pogrešno, bez odgovarajućeg francuskog akcenta na slovu i, dražba je opozvana, samo dan nakon što je najavljena.

Služba za odnose s javnošću slovenske financijske uprave objasnila je da se u vezi s dražbom ispituju neke dodatne činjenice te da će se održati naknadno, nakon što se sve stvari urede.
Dražbe predmeta do kojih slovenski poreznici dođu zapljenom imovine dužnika vode se po  po načelu 'viđeno-kupljeno'. Novi vlasnik nema pravo na reklamaciju, a pred licitaciju moraju uplatiti 10 posto iznosa isklične cijene.

Stručnjaci navode da je malo vjerojatno da bi neka slika slavnog Katalonca mogla ugledati svjetlo dana, a da se za nju ne traži barem 10 milijuna eura.