JANŠA NAPADA PAHORA

'Odbacit ćemo sporazum o arbitraži na referendumu'

03.11.2009 u 20:56

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor najavio je u utorak na popodnevnoj sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku da će njegova vlada prije nego arbitražni sporazum s Hrvatskom bude ratificiran u parlamentu, tražiti da ustavni sud prosudi njegovu ustavnost

LJUBLJANA - "To je dobar sporazum i za Sloveniju vrlo povoljan, pa ću ga potpisati mirne ruke i mirne savjesti", rekao je Pahor članovima slovenskoga parlamentarnog odbora za vanjsku politiku.

Potvrdio je i da će u srijedu s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor u Stockholmu potpisati sporazum o arbitraži.

Objašnjavajući nastanak sporazuma zastupnicima oporbenih stranaka koji se protive njegovu potpisivanju, Pahor ga je predstavio kao pregovarački uspjeh koji Sloveniji daje dobru priliku da ostvari nacionalne interese.

Naglasio je i "povijesnu" dimenziju sporazuma te njegov pozitivan učinak na stanje u susjedstvu. Kao dokaz uspjeha, Pahor je ustvrdio da se hrvatska strana najviše protivila točki 3b u sporazumu koja, po njegovim riječima, nalaže arbitražnom sudu da odredi "kontakt" Slovenije s otvorenim morem, ali da je on odbio mogućnost da se taj članak promijeni.

Nezadovoljan tim tumačenjima, bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša rekao je da nije zadovoljan ni Pahorovom nakanom da će ustavni sud prije ratifikacije u parlamentu prosuditi je li arbitražni sporazum u skladu s ustavom.

"Ustavni sud ne može reći je li to loš sporazum, a loš je", rekao je Janša.

Novinarima koji su ga upitali kako će oporba i njegova stranka, najjača među oporbenima u parlamentu, reagirati na potpisivanje arbitražnog sporazuma s Hrvatskom u srijedu, Janša je rekao da je sasvim izgledan naknadni zakonodavni referendum na kojemu će slovenski birači odbaciti taj sporazum.

"Nadam se da će se premijer držati obećanja i u tom slučaju dati ostavku", rekao je Janša, dodavši da nije isključeno, ako se to ne dogodi, da će njegovi Slovenski demokrati (SDS) u parlamentu tražiti glasovanje o povjerenju Pahorovoj vladi.

Slovenski mediji najavljuju da će se idućih dana razviti burna politička raspra o sporazumu o arbitraži jer se nacionalisti, Pučka stranka i Janšini Slovenski demokrati protive Pahorovu pristupu u "tajnim pregovorima s Hrvatskom".

Pahorova je vlada u utorak skinula s teksta sporazuma oznaku tajnosti pa će on biti u cijelosti objavljen.