KOUCHNER KOČI

Nije pravi trenutak za Srbiju u EU

03.11.2009 u 14:35

Bionic
Reading

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner ocijenio je da nije pravi trenutak da Srbija podnese molbu za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU i rekao da za sada nema naznaka da bi uskoro mogao biti odmrznut Prijelazni trgovinski sporazum EU sa Srbijom

Kouchner je za Večernje novosti rekao kako Francuska podupire Srbiju u njezinu nastojanju da postane članicom EU te podsjetio da zbog neuhićenja generala Ratka Mladića Nizozemska odbija ublažiti svoje stajalište kojim blokira odmrzavanje Prijelaznog trgovinskog sporazuma.

'Poštujemo i razumijemo da ova zemlja u vezi s pitanjima ljudskih prava ima zahtjeve. Ali, moje mišljenje, i mišljenje svih ostalih, jest da ova kočnica ne bi trebala trajati previše dugo. Jer, to je potpuno politički nepravedno', istaknuo je francuski ministar.

Istaknuvši kako zbog te zapreke Srbija za sada ne može podnijeti svoju kandidaturu, Kouchner je dodao kako ne savjetuje Srbiji da to učini prije nego bude odmrznut Prijelazni trgovinski sporazum, jer postoji procedura koje se ona treba pridržavati.

Srbijanski politički dužnosnici do sada su više puta najavljivali mogućnost podnošenja aplikacije za status kandidata do kraja 2009, što je u ponedjeljak učinio i predsjednik Srbije Boris Tadić izjavivši kako se trenutačno veoma pažljivo razmatra najpogodniji datum za službeno podnošenje kandidature te da je vrlo vjerojatno da će se to dogoditi prije kraja godine.

Prijelazni trgovinski sporazum dio je Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Nakon njegovog potpisivanja Vijeće ministara EU-a odlučilo je da njegova ratifikacija i primjena, kao i primjena Prijelaznoga trgovinskog sporazuma, počnu tek kad to vijeće ocijeni da Srbija u potpunosti surađuje s Haaškim tribunalom.

Početkom rujna prošle godine SSP je ratificiran u srbijanskom parlamentu, a tjedan dana potom, na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, Nizozemska nije pristala na provedbu sporazuma sa Srbijom prije nego budu uhićeni i izručeni haaški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Srbija je ipak 30. siječnja 2009. počela s jednostranom primjenom Prijelaznoga trgovinskog sporazuma.