Svijet AFRAGNISTAN NA PREKRETNICI

Karzai pruža ruku talibanima

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai, proglašeni pobjednik predsjedničkih izbora, pozvao je u utorak 'braću talibane' da se vrate u Afganistan i obećao je da će se boriti protiv korupcije u prvom govoru nakon što je ponovno izabran u ponedjeljak

Karzai je također ocijenio da bi za Afganistan bilo bolje da se održao drugi krug predsjedničkih izbora i izrazio žaljenje zbog povlačenja njegova protukandidata Abdulaha Abdulaha.

On je ocijenio da će mir u Afganistanu biti moguć kada se 'svi Afganistanci ujedine i progovore istim glasom, radeći na zajedničkoj izgradnji vlade koja bi predstavljala sve Afganistance', ocijenio je.

'Pokušati ćemo uvesti mir u cijeloj zemlji, čim to bude moguće. Pozivamo braću talibane da se vrate u zemlju i zato tražimo pomoć i suradnju međunarodne zajednice', rekao je Hamid Karzai.

Karzai je već nekoliko puta uzalud predlagao muli Omaru, vrhovnom šefu talibana i zapovjednicima pobunjenika da se pridruže političkom procesu i jamčio im sigurnost od međunarodnih snaga.

Predsjednik je također obećao iskorijeniti korupciju koja je zahvatila vladu i pokrajinske vlasti.

Američki predsjednik Barack Obama je ranije u utorak tražio od Karzaia 'puno više' u pogledu borbe protiv korupcije.

Karzai je proglašen pobjednikom izbora pošto je njegov protukandidat Abdulah odustao od sudjelovanja u drugom izbornom krugu zbog sumnji u namještanje izbora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još