Svijet USTAVNI SUD ODLUČIO

Češka može potpisati Lisabonski ugovor

Češki ustavni sud odobrio je Lisabonski ugovor ustvrdivši da on nije protivan češkom ustavu, čime je uklonjena i posljednja prepreka ratifikaciji tog reformskog ugovora Europske unije, objavile su novinske agencije

Ustavni sud presudio je da Lisabonski ugovor 'nije u suprotnosti' s ustavom zemlje, rekao je predsjednik suda Pavel Rychetsky.

Pravorijek ustavnog suda donesen je na zahtjev skupine od 17 euroskeptičnih senatora, koji su zatražili da se preispita usklađenost Lisabonskog ugovora s češkim ustavom.

S pozitivnom odlukom ustavnog suda uklonjena je i zadnja prepreka za dovršetak ratifikacije Lisabonskog ugovora budući da su čelnici EU-a na svom summitu prošli tjedan postigli dogovor koji bi trebao osigurati nedostajući potpis češkog predsjednika Vaclava Klausa.

Klaus je izrazio zadovoljstvo dogovorom čelnika EU-a o izuzeću Češke iz Povelje o osnovnim pravima EU-a i rekao da njegova zemlja nema drugih zahtjeva. Njegov potpis očekuje se brzo nakon odluke ustavnog suda. Tim bi potpisom napokon bili dovršeni gotovo desetogodišnji napori u EU na reformi institucija.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još