NAJMANJE OD POČETKA 2016.

Slovenija u nedjelju propustila samo 382 migranta

28.02.2016 u 22:53

Bionic
Reading

U Sloveniju su u nedjelju iz Hrvatske ušla samo 382 migranta, što je najmanji dnevni priljev od početka ove godine, otkako je kroz Sloveniju prošlo ukupno 96.125 migranata i izbjeglica. Prema podacima slovenske policije, u nedjelju su austrijske vlasti primile 357 migranata iz Slovenije, a od početka godine 96.125

Trenutačno je u Sloveniji smješteno 320 migranata, u centrima u Lendavi, Vrhniki i Postojni.

Otkako je Austrija prije desetak dana uvela ograničenja i dnevne kvote za podnošenje zahtjeva za azil, slično su reagirale i druge države na izbjegličkoj ruti. Slovenija je dnevno spremna prihvatiti najviše jedan vlak s izbjeglicama koji iz Hrvatske pristižu u Dobovu, a maksimalno 580 izbjeglica i migranata.

U više gradova proteklih je dana uz potporu lokalnih vlasti i oporbe održan niz prosvjeda protiv plana vlade da otvori centre za privremeni smještaj izbjeglica.

Predstavnici vladajuće koalicije smatraju da se radi o pokušaju destabilizacije vlade, pri čemu se koristi osjetljivo pitanje izbjegličke krize.

'Oporba se na nekorektan i nedoličan način, političkim trikovima, koristi nevoljama izbjeglica za stjecanje političkih bodova', kazala je komentirajući nazočnost nekih oporbenih prvaka na protumigrantskim skupovima Simona Kuster Lipicer, parlamentarna zastupnica stranke premijera Mire Cerara.