U IŠČEKIVANJU NOVE VLADE

Podemos: Uništena je povijesna prilika za Španjolsku

25.02.2016 u 12:49

Bionic
Reading

Lijeve stranke Podemos i Ujedinjena ljevica povukle su se iz pregovora sa strankom lijevog centra PSOE, nakon što je u srijedu njen vođa Pedro Sánchez potpisao sporazum sa strankom centra Građani, čime je propala mogućnost stvaranja lijeve španjolske vlade prilikom parlamentarnog glasovanja idući tjedan. Time je postalo izgledno da Španjolska, mediteranska zemlja s 21 posto nezaposlenih, neće dobiti novu vladu dva i pol mjeseca nakon parlamentarnih izbora

'Uništena je povijesna prilika za stvaranje vlade promjena', rekao je glavni pregovarač Podemosa, Iñigo Errejón, napomenuvši da će njegova stranka reći 'ne' koaliciji Socijalističke radničke stranke Španjolske (PSOE) i Građana, koja će u utorak tražiti podršku u parlamentu.

Vođa PSOE-a Pedro Sánchez, kandidat za premijera, rekao je kako potpisani dokument s 200 mjera uključuje rušenje zakona vezanih za tržište rada koje je tijekom prošle četiri godine uvela Narodna stranka desnog centra. No Podemos i manjinska Ujedinjena ljevica u njemu vide 'kozmetičke mjere', a ne pokušaj korjenitih promjena.

'Vjerujemo da je tim dokumentom učinjen izbor. Sporazum između PSOE-a i Građana može proći jedini ako se Narodna stranka suzdrži od glasovanja, inače će to biti propali pokušaj uspostave vlade', rekao je Errejón.

PSOE i Građani, sa 130 od 350 mjesta u parlamentu, mogu uspostaviti vladu jedino ako se 91 zastupnik suzdrži od glasovanja u drugom krugu kada će biti potrebna jednostavna većina.

Predsjednik Narodne stranke, tehnički premijer Mariano Rajoy, poručio je kako će njegova 123 zastupnika glasovati protiv, a učini li to i Podemos propast će pokušaj Pedra Sáncheza.

On je dobio mandat za sastavljanje vlade nakon što vladajuća Narodna stranka, pobjednik izbora u prosincu, nije osvojila više od polovice mjesta u parlamentu niti je kasnije dobila podršku ostalih stranaka.

'Žao nam je što je Podemos odlučio zadržati Mariana Rajoya na vlasti', rekao je glasnogovornik PSOE-a Antonio Hernando.


Podemos, sa 69 zastupnika i Ujedinjena ljevica, s 2 zastupnika pregovarale su s PSOE-om sve do trenutka sporazuma s Građanima. Vođa Podemosa Pablo Iglesias inzistirao je na većim promjenama na tržištu rada i pravu na organiziranje referenduma o nezavisnosti u pokrajini Kataloniji. PSOE i Građani se tome protive.

'Postojala je i postoji mogućnost, no čini se da nema političke volja za promjenom. No inzistirat ćemo do kraja na sporazumu', rekao je pregovarač Podemosa Errejón potvrdivši da su do daljnjega prekinuti pregovori s PSOE-om, dok s Građanima ne žele biti u istoj koaliciji.

PSOE i Građani pozvali su u srijedu ostale stranke da im se pridruže u stvaranju prve koalicijske vlade u posljednjih 35 godina. Propadne li idući tjedan njihov pokušaj počinje rok od dva mjeseca u kojem stranke moraju pronaći rješenje inače će Španjolci ponovno na biračka mjesta.