PROFESOR KURELIĆ

Cirkus oko Brexita ostavit će trajne posljedice na EU

24.02.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon dramatičnih pregovora na sastanku Europskog vijeća prošlog tjedna u Bruxellesu, gdje je David Cameron izborio ustupke za Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) ako u zamjenu podrži ostanak te moćne i bogate zemlje u Europskoj uniji na referendumu koji će se održati u lipnju ove godine, Zoran Kurelić, profesor s Fakulteta političkih znanosti, u razgovoru za tportal komentirao je posljedice koje bi taj dogovor mogao imati na Ujedinjeno Kraljevstvo i ostatak Europske unije. Odlučujuća borba uoči referenduma o Brexitu bit će i borba za vlast unutar vladajuće Konzervativne stranke i njenih glavnih predstavnika premijera Davida Camerona i londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona

Kakva će biti dinamika odnosa u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što je Cameron postigao dogovor u Bruxellesu, a uoči referenduma o izlasku iz Europske unije? Sjetimo se da je gradonačelnik Londona Boris Johnson otvoreno podržao Brexit, dok se u proeuropskoj Škotskoj javljaju novi glasovi o neovisnosti u slučaju da se na referendumu izglasa izlazak iz EU?

Bit će jako zabavno na otoku. Referendum je raspisan za 23. lipnja 2016. i do tog datuma diskusija o sudbini Ujedinjenog Kraljevstva zahuktat će se do razine histerije koja će nadići Škotski referendum. Najzanimljivija dinamika je ona u samoj Cameronovoj konzervativnoj stranci, jer je, po svemu sudeći, pola konzervativnih članova Parlamenta za izlazak iz EU. S Borisom Johnsonom dobili su i najpopularnijeg britanskog političara i potencijalnog Cameronova nasljednika na čelu stranke. Napetost Cameron-Johnson bila je dominantna jučer u Parlamentu i, naravno, u svim medijima.

Ponovljeni škotski referendum trenutno nije izgledan i lideri SNP-a ne najavljuju automatsko traženje ostanka u EU ako pobijedi opcija za izlazak. Za to postoje brojni razlozi. Cijena nafte je toliko niska da je teško napraviti nezavisni proračun koji bi držao vodu, a i ostanak na funti je problematičan ako Englezi izlaze iz EU. Kako bilo, to je problem koji će prije ili kasnije ponovo isplivati na površinu.

Je li Cameron ostvario dovoljne koncesije da uvjeri birače kod kuće da se isplati ostati u EU?

To će pitanje biti potpuno zaboravljeno do samog referenduma. Iskreno govoreći, od samog početka bilo je jasno da predložene promjene ne osiguravaju podršku većine konzervativaca i da slabe samu Uniju, jer dovode u pitanje punu ravnopravnost migrantskih radnika iz zemalja članica i domaćih radnika. Neopredijeljeni glasači teško će dati glas za ostanak motivirani činjenicom da poljski radnici u Londonu u budućnosti svojoj djeci u Poljsku neće moći slati puni dječji doplatak.



Mnogi smatraju da će u slučaju izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije biti na gubitku obje strane, koje je vaše mišljenje?

Dijelim to mišljenje. Ako odgovor referendumskog pitanja bude izlazak, to će pokrenuti dvogodišnji proces razvoda po članku 50. u kojem će i Unija i UK biti u polukriznoj situaciji. Nakon izlaska situacija s Unijom bit će neizvjesna, jer se u potpunosti mijenja unutarnji odnos snaga i veliko je pitanje kako će se stvari politički i ekonomski posložiti.

Hoće li nakon dogovora i ostale velike sile unutar EU poput Italije, Nizozemske ili Francuske, ali i ostali tražiti povlastice za sebe? Je li davanjem posebnog statusa Ujedinjenom Kraljevstvu razbijeno europsko jedinstvo?

Na određeni način jest. Mnogi su ovaj Cameronov manevar doživjeli kao ucjenu, a neki, poput engleskih euroskeptika, kao dogovoreni cirkus kojem je cilj bio pomoći Cameronu da pobijedi na referendumu. Što god bila istina neosporno je da ovakav način komuniciranja jedne od ekonomski najsnažnijih članica s institucijama EU predstavlja pobjedu nacionalnog nad europskim diskursom, a čitava zajednica počinje funkcionirati kao disfunkcionalna obitelj u kojoj najbolje prolazi onaj koji najglasnije viče.

Postoji li mogućnost stvaranja podjela unutar EU, primjerice zemlje Višegradske skupine i druge zemlje istočne Europe protiv dominacije 'stare Europe'?

Ne. Podjele su potpuno drugačije, i to na zemlje eurozone i one koji nisu u eurozoni. Ako Britanci izađu, to će problem učiniti još izraženijim.

Što uvođenje novih pravila znači za male zemlje poput Hrvatske?

Znači da će naši radnici, kad jednom počnu raditi u Velikoj Britaniji, biti uskraćeni za neka od prava koja uživaju lokalni radnici. Cilj je demotivirati radnike iz Rumunjske ili Bugarske da posao traže u drugim ekonomski uspješnijim članicama Unije.