RAT BISKUPA

I slovenska crkva u graničnom sporu

02.11.2009 u 16:07

Bionic
Reading

Slovenski biskupi kritizirali su subotnje priopćenje hrvatske komisije Iustitia et Pax poručivši kako nije posao Crkve da se upliće u granični spor između dviju država

Slovenska biskupska konferencija priopćila je da je mariborski nadbiskup Anton Stres, predsjednik slovenske Komisije za pravičnost, odmah u subotu, čim je objavljeno otvoreno pismo hrvatske komisije Iustitia et Pax, poslao pismo hrvatskom kolegi, zagrebačkom pomoćnom biskupu Vladi Košiću.

U njemu se izražava žaljenje zbog izjave hrvatske komisije u vezi s arbitražnim sporazumom te se naglašava valjanost načela pravičnosti, koje je iznad 'slova zakona'. Stres je naveo govor Benedikta XVI. u Ujedinjenim narodima u travnju prošle godine, u kojem je Papa jasno upozorio na to da je 'prevlast legalnosti nad pravednošću' sporna.

Mariborski nadbiskup naveo je i mišljenje slovenske Komisije da 'nije u njezinoj nadležnosti da se neposredno uključi u rješavanje tog spora i da zauzima konkretna stajališta o tome gdje će i na koji način biti određena granica među državama'. Stres je izrazio i očekivanje te zahtjev da međudržavna granica bude pravedna i da ubuduće više ne bude povod za međusobne sukobe, nego osnova za daljnje jačanje prijateljskog suživota, suradnje i susjedstva.