Svijet IZLET U SUSJEDSTVO

Jadranka Kosor u radnom posjetu BiH

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor boravit će u utorak u radnom posjetu Bosni i Hercegovini i sastati se s predstavnicima državnih, političkih, društvenih i vjerskih ustanova u toj zemlji, priopćeno je u ponedjeljak iz hrvatske vlade

Posjet će početi sastankom sa svojim kolegom i domaćinom bosanskohercegovačkim premijerom Nikolom Špirićem.
Kosor će potom razgovarati s predstavnicima hrvatskih parlamentarnih stranaka Draganom Čovićem (HDZ BiH) i Božom Ljubićem (HDZ 1990.) te s kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom vrhbosanskim, i s predsjednikom Hrvatskoga kulturnog društva 'Napredak' Franjom Topićem.

Kasnije popodne, hrvatska premijerka će razgovarati sa Sulejmanom Tihićem, predsjednikom SDA BiH, i na kraju posjeta s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić službeno je posjetio BiH prije pet mjeseci. Tada je s članovima predsjedništva BiH utvrdio da nema razloga da se otvorena pitanja u odnosima dviju zemalja ne riješe u duhu dobrosusjedskih odnosa. Tom prigodom vlade obiju zemalja pozvane su da što prije poduzmu potrebne korake.

'To se podjednako odnosi na granično pitanje, odnosno gradnju pelješkog mosta, ali i na pitanje imovine i vanjske trgovine', kazao je tada predsjednik Mesić. Dodao je kako bi pozornost valjalo obratiti i na još neuređeno pitanje dvojnog državljanstva, odnosno prava glasovanja. Očekuje se da će o tim prijepornim pitanjima, koji duže vrijeme opterećuju odnose dviju država, hrvatska premijerka razgovarati s bosanskohercegovačkim čelnicima.

Također, Jadranka Kosor u BiH dolazi dva tjedna pošto čelnici sedam političkih stranaka iz BiH nisu na 'mini Daytonu' u Butmiru uspjeli završiti pregovore o ustavnim reformama, unatoč posredništvu švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta, europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna i zamjenika američke državne tajnice Jamesa Steinberga.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još