USPOSTAVA GOSPODARSKIH ODNOSA

U Bagdadu otvoren prvi međunarodni sajam nakon 2002.

01.11.2009 u 19:01

Bionic
Reading

Međunarodni sajam u Bagdadu u nedjelju je otvorio vrata prvi put nakon sedam godina, u trenutku kada Irak traži ulagače za obnovu zemlje opustošene višegodišnjim ratom i trinaestogodišnjim međunarodnim embargom

'Nadamo se da će ovaj sajam omogućiti uspostavu gospodarskih i trgovinskih veza s raznim zemljama u svijetu, a našim privatnim poduzećima pomoći da se povežu s poduzećima u inozemstvu', rekao je vršitelj dužnosti ministra trgovine Safaedin al-Safi.

Sajam je posljednji put održan u studenome 2002. Otvorio ga je tadašnji potpredsjednik Taha Jasin Ramadan, koji je poslije osuđen na smrt i pogubljen vješanjem u ožujku 2007. Unatoč embargu koji je uveden Iraku zbog napada na Kuvajt (1990), te je godine na sajmu, po službenom priopćenju, sudjelovalo 1.200 poduzeća iz 49 zemalja, većinom arapskih, ali i iz Francuske i Njemačke.

Tijekom američke invazije 2003. prostor na kojemu se održavao sajam uništen je u bombardiranju.

Ove godine sajam se održava 36. put i na njemu će kroz deset dana izlagati 396 stranih poduzeća iz 32 zemlje, rekao je u svom govoru glavni direktor javne tvrtke za organiziranje iračkih sajmova Hašem Muhamed Hatem.

Među stranim zemljama najzastupljeniji će biti Iran, Turska, Francuska i Brazil.

Irak je ove godine ukinuo odredbu po kojoj svako strano poduzeće koje želi sudjelovati na bagdadskom godišnjem sajmu mora bojkotirati Izrael.

Sve dosad, tvrtke koje su htjele potvrditi svoje sudjelovanje na sajmu morale su potpisati dokument koji ih je obvezivao na bojkot židovske države.