SDP BIH

Isključite Dodikov SNSD iz Socijalističke internacionale

01.11.2009 u 17:39

Bionic
Reading

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) zatražit će da se Stranci nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojoj je na čelu Milorad Dodik uskrati članstvo u Socijalističkoj internacionali, priopćeno je u nedjelju iz središnjice SDP-a u Sarajevu

U priopćenju se pojašnjava da je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija uputio pismo predsjedniku Socijalističke internacionale Georgeu Papandreouu i glavnom tajniku Luisu Ayali, u kojemu je naveo da očekuje da će etičko povjerenstvo Socijalističke internacionale predložiti da SNSD-u bude oduzet status stalne članice.

'Samo tako može se sačuvati vjerodostojnost i čast Socijalističke internacionale i svih njezinih članica', navodi se u Lagumdžijinu pismu.

Predsjednik SDP-a BiH pritom je posebice podsjetio na zbivanja vezana uz puštanje na slobodu osuđene ratne zločinke Biljane Plavšić i na ponašanje predsjednika SNSD-a Dodika.

'Kranje je vrijeme', ocijenio je Lagumdžija, 'da se konačno demaskira Dodikova politika te da etičko povjerenstvo Socijalističke internacionale zauzme jasno stajalište'.

SDP BiH podsjeća da to povjerenstvo već nekoliko godina s posebnom pozornošću procjenjuje je li SNSD doista socijaldemokratska stranka.

'Mi u SDP-u BiH smatramo da je vrijeme procjenjivanja isteklo', navodi se u Lagumdžijinu pismu u kojemu se ističe da su javno odavanje počasti, srdačni zagrljaji i izrazi divljenja i obožavanja na dočeku osuđene ratne zločinke Biljane Plavšić konačno otklonili svaku sumnju da Milorad Dodik i njegov SNSD ne dijele i nikada neće dijeliti socijaldemokratske vrijednosti.