Svijet TRGOVINA NEKRETNINAMA

Političari pronevjerili više od 4 milijarde eura

  • Autor: Hina
  • 1.11.2009 18:05:11
  • 1.11.2009 17:35:22

Zbog političke korupcije u Španjolskoj, na području trgovanja nekretninama u zadnjih deset godina pronevjereno je oko 4,12 milijarda eura, piše u nedjelju španjolski dnevni list desnog centra El Mundo

Dnevnik tu procjenu temelji na gotovo 30 sudskih postupaka i istraga koje je u zadnjih deset godina pokrenulo španjolsko pravosuđe, među kojima je i glasovita afera Malaya, zbog korupcije u urbanizmu u Marbelli, na jugu Španjolske (pronevjereno 2,4 milijarde eura).

El Mundo podsjeća na najnovije afere na Balearima (62 milijuna eura), u Santa Colomi u Kataloniji (45 milijuna) i na takozvanu aferu Guertel (45 milijuna), u kojima su novac pronevjerila poduzeća povezana s oporbenom Narodnom strankom (PP, desnica).

Dnevnik traži da se provede niz mjera za suzbijanje korupcije, a napose da se postrože kazne za prekršitelje i da se reformiraju izborni zakoni i zakoni o financiranju političkih stranaka u Španjolskoj.

Kako piše El Mundo, Španjolska je od 2005. do 2008. pala sa 25. na 28. mjesto na popisu najmanje korumpiranih zemalja, koji je sastavila nevladina organizacija Transparency International.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još