RAT BEZ KRAJA

Obama traži od Putina da prekine udare na sirijsku oporbu

14.02.2016 u 19:07

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od ruskog kolege Vladimira Putina da prekine zračne udare ruske vojske u Siriji na umjerene oporbene skupine, u skladu s međunarodnim dogovorom zaključenim u četvrtak u Muenchenu, priopćila je u nedjelju Bijela kuća.

U telefonskom razgovoru dvojice predsjednika u subotu, Obama je "istaknuo da je ubuduće važno da Rusija ima konstruktivnu ulogu zahvaljujući prekidu zračne kampanje na umjerene oporbene snage u Siriji", navodi se u priopćenju Bijele kuće, dok Barack Obama trenutačno boravi u posjetu Kaliforniji.

Dvojica čelnika su razgovarali o odlukama i sporazumima zaključenim 11. veljače tijekom sastanka u Muenchenu Međunarodne skupine za podršku Siriji, objasnila je Bijela kuća.

Obama i Putin su inzistirali na važnosti brzog pokretanja humanitarnog pristupa opkoljenim zonama u Siriji i pokretanja prekida neprijateljstava na cijelom sirijskom teritoriju.

Sedamanest zemalja i tri multilateralne organizacije, među kojima SAD, Rusija, Saudijska Arabija, Iran, Turska i Europska unija dogovorili su u četvrtak u Muenchenu prekid neprijateljstava u Siriji u roku od tjedan dana i otvaranje humanitarnog pristupa opkoljenim gradovima.

Unatoč obećanjima primirja, rješenje sirijskog sukoba u nedjelju izgleda sve dalje dok se razni međunarodni čimbenici, među kojima Turska i Rusija, međusobno optužuju za dolijevanje ulja na vatru.

Nakon telefonskog razgovora, predsjednici Obama i Putin su dogovorili da će ostati u kontaktu glede rada Međunarodne skupine za podršku Siriji.