KONZERVATIVNA IKONA

Preminuo sudac Vrhovnog suda SAD-a Antonin Scalia

14.02.2016 u 11:15

Bionic
Reading

Konzervativni sudac američkog Vrhovnog suda Antonin Scalia (79) preminuo je u subotu u Texsasu, objavio je Vrhovni sud SAD-a.

"Bio je iznimna individua i pravnik, osoba kojoj su se kolege divile i poštovale ga. Njegov odlazak veliki je gubitak za Sud i zemlju kojoj je tako vjerno služio", ističe u priopćenju predsjednik Vrhovnog suda John Roberts.

Američki predsjednik Barack Obama, koji se trenutno nalazi u Kaliforniji, izrazio je sućut obitelji suca Scalie, a Bijela kuća je je njegovu izjavu najavila za kasnije u subotu. Vijest lokalnih medija o smrti suca Vrhovnog suda prvi je potvrdio teksaški guverner Greg Abbot koji je za suca Scalia rekao da je bio "Božji čovjek, domoljub, nepokolebljivi branitelj Ustava i vladavine zakona".

Scaliu je za suca Vrhovnog suda 1986. imenovao predsjednik Ronald Reagan. Svjetske novinske agencije o Scalii govore kao o konzervativnoj ikoni, sucu čije su odluke utjecale na formiranje američkog pravosuđa, ali često dovodile i do podijeljenih mišljenja u javnosti, posebno napominjući kako se protivio pobačaju i snažno podupirao smrtnu kaznu.

Vrhovni sud u Washingtonu najviše je pravosudno tijelo u SAD-u. Ima devet sudaca s doživotnim mandatom, koje imenuje predsjednik SAD-a, a potvrđuje Senat.

Svjetske agencije napominju kako je sa Scaliom Vrhovni sud većinom bio konzervativan. Također procjenjuju da će demokratski predsjednik Obama, s obzirom da u Senatu većinu imaju republikanci te s s obzirom na važnost položaja i osjetljivu ravnotežu u Vrhovnom sudu, teško naći prihvatljivog nasljednika ili nasljednicu Scalii, posebice stoga što mu u studenome istječe drugi predsjednički mandat.

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell tako je izjavio kako nakon smrti suca Antonina Scalia odluku o novom sucu treba donijeti novi američki predsjednik.

"Američki narod treba imati pravo glasa u izboru novog suca Vrhovnog suda. Stoga, do izbora novog suca ne bi trebalo doći dok ne dobijemo novog predsjednika", ističe McConnel u priopćenju.
S druge, pak, strane, demokratski senator Harry Reid poručuje kako predsjednik Obama treba "odmah" predložiti novog člana Vrhovnog suda.

"S obzirom na mnoga važna pitanja koja su pred Vrhovnim sudom, Senat ima odgovornost popuniti prazninu što prije", kaže Reid, dodajući kako bi bio presedan u novijoj povijesti da mjesto u Vrhovnom sudu bude upražnjeno gotovo godinu dana.