POTPUNA ESKALACIJA

Turska topništvom napala Kurde u Siriji

14.02.2016 u 08:28

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države su u subotu pozvale Tursku da prekine topničku paljbu na oružane snage sirijskih Kurda i sirijskog režima na sjeveru te zemlje u kojoj traje rat.

"Pozvali smo sirijske Kurde i druge snage povezane s PYD-om (Kurdska stranka demokratskog jedinstva) da ne iskorištavaju metež kako bi se domogli novog teritorija. Usto smo vidjeli informacije o topničkoj paljbi s turske strane granice i pozvali Tursku da prekine paljbu", rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Turska vojska je u subotu gađala ciljeve PYD-a i sirijskog režima u dvama odvojenim napadima, kao odgovor na paljbu s njihovih položaja, objavila je službena novinska agencija Anadolija.

Po pravilima postupanja, turske oružane snage su gađale ciljeve PYD-a blizu grada Azaza, u pokrajini Alepu, rekao je vojni izvor, a prenosi Anadolija. Turska vojska je usto uzvratila na paljbu snaga sirijskog režima na vojni položaj u okolici Hatayja, na jugu Turske, navodi isti izvor.

Nisu objavljene nikakve potankosti o vrsti turskih udara, a pretpostavlja se da je riječ o paljbi iz jurišnih tenkova.

I premijer Ahmet Davutoglu je potvrdio napade na PYD, ali nije otkrio nikakve pojedinosti.

"Današnja odmazda izvedena je po pravilima postupanja protiv snaga koje predstavljaju prijetnju u Azazu i okolici", rekao je, a prenijela je Anadolija, u prigodi posjeta Erzincanu, na istoku Turske.

Očito smjerajući na PYD, te je snage nazvao "terorističkom skupinom koja je povezana sa sirijskim režimom koji sudjeluje u ruskim zračnim udarima na civile".