Svijet USPRKOS POVLAČENJU ABDULAHA

Nastavlja se predsjednička kampanja u Afganistanu

  • Autor: Hina
  • 1.11.2009 11:58:00
  • 1.11.2009 11:45:26

'Afganistanski predsjednički izbori moraju se održati unatoč povlačenju Abdulaha Abdulaha iz drugog kruga i mi nastavljamo s kampanjom kao što je planirano', rekao je u nedjelju glasnogovornik aktualnog predsjednika Hamida Karzaija, Abdulahova protivnika

'Mislimo da se izbori moraju održati i izborni proces završiti. Što se nas tiče, mi nastavljamo dalje', rekao je Vahid Omar, glasnogovornik Karzaijeve kampanje. 'Narodu Afganistana treba omogućiti pravo da glasa', dodao je.

Bivši ministar vanjskih poslova Abdulah Abdulah je rekao u nedjelju ujutro da neće sudjelovati u drugom krugu predsjedničkih izbora, predviđenom za 7. studenoga.

'U znak prosvjeda protiv lošeg ponašanja vlade i neovisnog izbornog povjerenstva, neću sudjelovati na izborima 7. studenoga', rekao je Abdulah na sastanku sa svojim pristašama.

Nakon masovnih prevara u prvome krugu Abdulah je zatražio smjenu čelnika afganistanskog izbornog povjerenstva i trojice ministara koje je optužio za organiziranje prevare u prvome krugu, što je odbijeno. Abdulah je zaključio da će 'drugi krug biti isti kao prvi'.

Hamid Karzai je ostao jedini kandidat za drugi krug. U prvom je dobio 49,67 posto glasova, a Abdulah 30,59.

Abdulah je svoje pristaše pozvao da ostanu mirni i ne izlaze na ulice ili organiziraju bilo kakve manifestacije. Nije ih pozvao na bojkot drugog kruga izbora, ostavivši im samima odluku hoće li izaći na glasovanje ili ne.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još