MEĐUNARODNA ISKUSTVA

Kako se godinama ne pojavljivati na poslu i ne dobiti otkaz?

12.02.2016 u 19:57

Bionic
Reading

Čak šest godina španjolski državni službenik Joaquín García nije dolazio na posao, a nakon što je njegovo nedolaženje otkriveno zaradio je kaznu od 27.000 eura, ali otkaz nije dobio jer je u međuvremenu otišao u mirovinu

Da García baš ne dolazi na posao, otkriveno je, ironije li, kada su mu namjeravali dati plaketu za 20 godina službe, rekao je Jorge Blas Fernandez, bivši zamjenik gradonačelnika lučkog grada Cádiza u čijem je javnom poduzeću za vode García 1990. godine dobio posao s plaćom od 37.000 eura na godinu.

Mislili smo da ga nadzire tvrtka, ali to nije bilo tako, rekao je zamjenik, a menadžer tvrtke, koji je imao ured preko puta Garcíje, rekao je da ga nije vidio nekoliko godina.

Nakon što je Blas Fernandez nazvao Garcíju, ovaj mu je navodno rekao da ne može odgovoriti na pitanja o tome što je radio. Pokrenuta je tužba pokrenuta 2010. godine, a García, kojeg se teretilo da nije radio ni dana od 2004., izgubio je jučer žalbu i mora platiti kaznu, i to najveću propisanu.

On je odbacio optužbe i tvrdi da je svaki dan dolazio na posao, ali da posla nije imao. Upitan zašto nije nešto rekao i prijavio takvu situaciju, odvratio je da je morao uzdržavati obitelj, a strahovao je da će teško naći drugi posao. Stoga je, kako je naglasio, puno čitao, i to napose filozofska djela, javlja BBC, te tako postao stručnjak za Spinozu.

Mnogima ova zgoda zasigurno u pamćenje doziva par sličnih hrvatskih slučajeva poput Rade Buljubašića iz HEP-a, koji je, kako je tvrdio, dolazio na posao, ali se nije registrirao, Vesne Majher s Autobusnog kolodvora koju se teretilo pa je bila (ne)pravomoćno osolobođena te Josipa Pocrnića iz HAC-a, koji se nije pojavljivao na poslu, kako se tvrdilo na sudu, četiri godine.

Doduše, svi su oni, uključujući i Garcíu, 'amateri' spram indijskog dužnosnika A.K. Verme, koji se, kako je također pisao BBC, na poslu zadnji put pojavio u prosincu 1990. godine i tek je prošle godine dobio otkaz, a radio je kao inženjer u središnjem vladinom Uredu za javne radove. On je, naime, prije 24 godine otišao na godišnji odmor i nakon toga se jednostavno nije pojavljivao na poslu.

Premda su ga zvali da se vrati, on je odbijao pozive pa je protiv njega pokrenut postupak za otkaz i proglašen je krivim, no otkaz nije dobio te je pravosudna trakavica trajala godinama jer se otkaz može dobiti
jedino ako se počini neko kriminalno djelo. Zabilježen je slučaj u kojem se inidjska učiteljica Madhya Pradesh u školi nije pojavljivala 23 godine od 24 godine karijere.