BERNIE SANDERS

Sindikalnim novcem probija se do Bijele kuće, na užas Wall Streeta

14.02.2016 u 11:08

Bionic
Reading

Bernie Sanders, demokrat, zagovornik 'socijalističke revolucije' i senator američke savezne države Vermont, pobijedio je prošlog utorka na predizborima za američke predsjedničke izbore u New Hampshireu, potukavši do nogu Hillary Clinton, čime je postao nova sveamerička politička zvijezda, iako je u politici aktivan već više od četiri desetljeća. Da se radi o potpuno novom kalibru političara koji inzistira na istinskim promjenama, smatraju mnogi koji tradicionalno nisu skloni tektonskim političkim promjenama u Sjedinjenim Državama, a upravo je senator Sanders političar koji bi mogao narušiti poziciju političke i gospodarske elite koju smatra jednim od ključnih krivaca za golemu krizu koja je poharala SAD

Sedamdesetšestogodišnji Sanders postigao je izvrstan rezultat među svim skupinama stanovništva, kod mladih, obrazovanih, liberala, žena, bijelaca, a osobito kod radničke klase. Njegov pobjednički skup bio je nabijen emocijama, a sudjelovali su i birači koji su do prije koji tjedan podržavali Hillary Clinton, koja je izgubila vjerodostojnost zbog mnoštva nepoželjnih političkih repova.

Sanders je Njujorčanin iz tipične rusko-poljske imigrantske obitelji židovskih korijena, politikom se zarazio još kao dječak, a tijekom razdoblja segregacije redovito je uhićivan kao antiratni aktivist koji se zalaže za ljudska prava. I danas u svojoj političkoj kampanji ističe devet ključnih točaka koje smatra nužnima za preporod Sjedinjenih Država. To je prije svega povećanje radnih mjesta, povećanje plaća, ali značajnu ulogu u kampanji imaju zaštita okoliša, zdravstvena zaštita za sve, pristupačnost visokom obrazovanju, reforma imigracijskog i kaznenog sustava, reafirmacija građanskih prava te osjećajnija vanjska politika i smanjenje utjecaja novca u politici.
 
Ovom pretendentu na Bijelu kuću nitko ne može poreći dosljednost koju potvrđuje već četrdeset godina, bez obzira na političku klimu. Još 1976. godine, kada se natjecao za mjesto guvernera Vermonta, tradicionalne republikanske utvrde, isticao je nužnost priznavanja jednakog položaja LBGT zajednice u društvu, zaštite okoliša, zdravstvene zaštite za sve, smanjenja poreza, manje američke vojne angažiranosti širom svijeta, senzibilnije pristupanje sveprisutnom problemu zloporabe droge i reproduktivnih ženskih prava, a za to se grčevito bori i danas.

Dosljednost u svjetonazoru pokazao je kao jedini predsjednički kandidat koji je glasao protiv Zakona o obrani braka, kojim je zabranjeno sklapanje braka pripadnicima LGBT zajednice i kojeg je kasnije Vrhovni sud proglasio neustavnim. Protivio se američkoj intervenciji u Iraku, dok je Domoljubni zakon koji je zadao smrtni udarac građanskim slobodama u Americi, proglasio orvelovskom legislativom.

Sanders je redovit u kritikama upućenim gospodarskim elitama i financijašima s Wall Streeta, a nikada nije bio dužnik korporacija. Štoviše, sve njegove dosadašnje političke kampanje financirali su sindikati i članovi sindikata. Drugim riječima, najobičniji Amerikanci. Često je nezaglađene kose, što njegovi pobornici tumače potpunom usredotočenošću u rješavanju problema i potpunim manjkom želje u pogledu impresioniranja ljudi i donatora.

 
Superteškaš je i u pogledu vanjske politike, a politički analitičari smatraju da će, ako osvane u Bijeloj kući, krenuti s boljom startnom pozicijom u pogledu vanjske politike nego što su je imali Ronald Reagan i Barack Obama na početku svojih mandata.

Ono što ga čini potpuno drukčijim u odnosu na druge protukandidate i dosadašnje predsjednike, jest što Sanders zahtijeva suzdržanost kada su u pitanju američke vojne intervencije i smatra da upotreba vojske izvan domicilnih granica može biti tek krajnja opcija. Predsjednički kandidat je, naime, sljedbenik tzv. Powellove doktrine koja kaže da u slučaju američke vojne intervencije, ciljevi moraju biti u potpunosti jasni i transparentni i ono što je najvažnije - mora se točno znati kada su ti ciljevi zauzeti i što dalje s njima.

Posebno je bio kritičan prema intervenciji u Iraku koju smatra u potpunosti promašenom, kao i prema ratu protiv terorizma jer smatra da američka umiješanost u toj bliskoistočnoj zemlji samo stvara sve više terorista. Pentagon je i inače crvena krpa pred očima. U nekoliko navrata nazvao ga je leglom prevara i 'utvrdom koja siše milijarde iz džepova poreznih obveznika'.

Sanders je osobito usmjeren na potpuno ukidanje plana prema kojem će Sjedinjene Države u idućih desetak godina potrošiti 100 milijardi dolara u obnovi nuklearnog arsenala, navodeći da je jedina istinska nacionalna prijetnja klimatske prirode. Stoga ustrajno zahtijeva usvajanje Zakona o otvorenom moru koji definira prava i odgovornosti zemalja s obzirom na svjetska mora i oceane, a koji utvrđuje smjernice za poslovanje, zaštitu okoliša i upravljanje morskim prirodnim resursima.

Konačno, Sanders je iskusan diplomatski lisac koji kani normalizirati odnose s Iranom i to po uzoru na bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona koji je posjetio Kinu na vrhuncu Kulturne revolucije i dok je vlada Mao Ce Tunga još uvijek naoružavala Ho Ši Minovu vojsku koja je tamanila američke vojnike po vijetnamskim džunglama, a danas su laka meta afganistanskih talibana.

Socijalist po uvjerenju, smatraju mnogi, krenut će najprije od svojeg susjedstva te će se približavati socijalističkoj Kubi, a upravo bi mu to, ako okupi tim kvalitetnih savjetnika, mogao biti prvi vanjskopolitički potez prijeđe li prag Bijele kuće.

412510,414535,414687,400578