CASTRO KRITIZIRA IZ SJENE

Na Kubu su virus donijeli Amerikanci

01.11.2009 u 09:13

Bionic
Reading

Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro okrivio je porast broja zaraženih virusom H1N1 na Kubi rastom broja posjetitelja iz Sjedinjenih Država, prenosi BBC u subotu

Američki predsjednik Barack Obama nedavno je ublažio ograničenja za putovanja američkih Kubanaca njihovim rođacima na komunističkom otoku.

Ovo je prvi put da je neki kubanski dužnosnik našao neki razlog da prigovori politici američkog predsjednika o ublažavanju restrikcija prema Kubi.

U uvodniku u jednom kubanskom listu Castro je napisao da veći broj posjetitelja iz Sjedinjenih Država donosi i veći broj oboljelih od tzv. svinjske gripe.

Virus H1N1 brzo se širi svim kubanskim pokrajinama, osobito onima u kojima živi veliki broj ljudi s rodbinom u SAD-u, napisao je Castro.

Istodobno, još uvijek postojeći trgovinski embargo onemogućava Kubi nabavu opreme i lijekova za borbu protiv virusa. Ipak, Castro nije situaciju nazvao smišljenom urotom. 'Ne mislim da je to bila namjera američke administracije, ali je svakako rezultat apsurdne i sramotne blokade', rekao je.

Na Kubi je dosad zabilježeno 800 slučajeva zaraze svinjskom gripom, a umrlo je sedmero ljudi.