Svijet PREDSJEDNIK ZA NEOVISNOST

Poziv na neovisnost juga Sudana

  • Autor: Hina
  • 1.11.2009 10:53:58
  • 1.11.2009 7:14:58

Predsjednik juga Sudana u subotu je pozvao južne Sudance da glasuju za neovisnost na referendumu ako žele biti slobodni, što je najdalje što je dosad otišao u javnom traženju odcjepljenja njegove regije

Jug je osigurao pravo glasovanja o odcjepljenju od Sudana u mirovnom sporazumu koji je okončao više od dva desetljeća rata sa sjeverom. No dosad se predsjednik Salva Kiir držao službenog stajališta zagovaranja izgradnje jedinstva.

'Kad izađete na birališta, izbor je vaš. Ako želite glasovati za jedinstvo kako biste postali druga klasa u vlastitoj zemlji, to je vaš izbor', rekao je okupljenima tijekom službe u katedrali u prijestolnici Jubi. Izbori se u Sudanu trebaju održati 2010, a referendum 2011. godine.

'Ako glasujete za neovisnost kako biste bili slobodni ljudi u vašoj neovisnoj državi, to će biti vaš izbor i mi ćemo poštovati izbor naroda', dodao je.

Njegove izjave stvorit će dodatan pritiska u već zategnutim odnosima između Kiirovog Sudanskog narodnog oslobodilačkog fronta (SPLM) i na sjeveru dominantne Nacionalne kongresne stranke (NCP).

Obje su strane u općem mirovnom sporazumu 2005. godine obećale provesti kampanju kako bi jedinstvo Sudana učinile privlačnije glasačima.

Sporazum je okončao građanski rat, no većina južnjaka ogorčena je izostankom razvoja na jugu od kraja rata i, ocjenjuje se, podržava neovisnost. Njihovi čelnici, međutim, nisu dosad išli tako daleko da otvoreno govore da žele odvajanje.

Većina poznatih naftnih rezervi Sudana nalazi se na jugu, dok su rafinerije i jedina sudanska luka na sjeveru.

Političke napetosti u Sudanu rastu pred prve višestranačke izbore u više od 20 godina koji se trebaju održati u travnju 2010. godine i koji su obećani u mirovnom sporazumu. Registracija birača treba početi u nedjelju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još