CLINTON O HRVATSKO–SLOVENSKOM SPORU

Spor bi vam mogao postati nevažan zbog ledenjaka

01.11.2009 u 07:11

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Bill Clinton, koji je u subotu u Ljubljani održao predavanje o izazovima modernog svijeta kao što su kriza, neravnopravna podjela resursa i klimatske promjene, spomenuo je i hrvatsko-slovenski spor i rekao da će on postati nevažan ako se ostvare dramatične promjene u okolišu koje najavljuju znanstvenici zbog globalnog zagrijavanja

'Znanstvenici su uvjereni da emisije stakleničkih plinova treba smanjiti za 80 posto jer će u suprotnom do 2050. godine iz gradova na morskoj obali trebati preseliti barem 100 milijuna ljudi', upozorio je među ostalim Clinton na predavanju u Cankarovu domu koji je pratio i veliki broj slovenskih uglednika, među njima predsjednik Danilo Tuerk i premijer Borut Pahor.

'Zar ne bi bilo ironično da slovensko-hrvatski spor postane nevažan zato što će se tada većina tog teritorija ionako naći ispod vode?' rekao je Clinton, povezujući tako dramatično pitanje traženja odgovora na jedno od sudbinskih pitanja svijeta s dugogodišnjim bilateralnim sporom Ljubljane i Zagreba.

Clinton je u svom predavanju upozorio na veliku povezanost i međuovisnost današnjeg svijeta, a kao glavne aktualne izazove koji produciraju nestabilnost naveo je financijsku krizu, bolesti poput nove gripe te osobito klimatske promjene koje zahtijevaju angažman svih i brzo djelovanje.

'Polovica ljudi u svijetu živi sa manje od dva dolara dnevno, a velika neravnopravnost je na području obrazovanja i zdravstvenih usluga', rekao je među ostalim bivši američki predsjednik.

Clinton je preporučio političkim elitama u svijetu da naglašavaju pozitivne aspekte međuovisnosti i bore se zajedno protiv negativnih, kao što su ekonomska kriza i ugrožavanje prirodne sredine čovjeka.