PREGOVORI O SIRIJI

Ruski premijer: Žele li Amerikanci i Arapi novi svjetski rat?

11.02.2016 u 20:57

Bionic
Reading

Ruski premijer Dimitrij Medvedev rekao je da bi sve svjetske sile trebale sjesti za pregovarački stol i dogovoriti kraj rata u Siriji 'umjesto pokretanja novog svjetskog rata'

'Amerikanci i našu arapski partneri moraju dobro promisliti - žele li trajni rat?', rekao je Medvedev za njemački dnevnik Handelsblatt koji će izaći u petak. U takvom ratu pobjedu se ne bi moglo ostvariti brzo, prenosi Reuters, pozivajući se na njemački prijevod njegovih riječi, 'osobito u arapskom svijetu, gdje se svi bore protiv svih'.

'Sve strane treba dovesti za pregovarački stol umjesto pokretanja novog svjetskog rata', rekao je Medvedev, dodavši kako SAD i Rusija moraju izložiti sve sukobljene strane pritisku kako bi osigurale prekid vatre.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je da se na sastanku velikih sila u Muenchenu treba postići 'nekakav napredak' kako bi se sirijski mirovni pregovori održali na životu.

'Ovdje nam treba nekakav napredak i siguran sam da to očekuju i svi moji kolege, ne samo ja', rekao je Steinmeier, napomenuvši kako nije jasno može li se u četvrtak postići dogovor o prekidu vatre.

'Danas ćemo pokušati postići nešto što dosad nije uspijevalo, prije svega dostaviti više toga ljudima koji su prikliješteni u Siriji i povezati to s prvim koracima prema znatnom smanjenju nasilja', dodao je.

On je to rekao novinarima uoči sastanka Međunarodne skupine za potporu Siriji, koja okuplja 20-ak država, na kojem će se pokušati dogovoriti prekid vatre.