NA UDARU PROTIVNIKA

Zbog čega je Marijana Petir u Bruxellesu toliko uprla za Makedoniju?

09.02.2016 u 21:02

Bionic
Reading

Europarlamentarka Marijana Petir (HSS) postala je zaštitno lice Makedonije u Europskom parlamentu, u kojem je s ciljem otvaranja pristupnih pregovora EU-a i Makedonije reaktivirala neformalnu skupinu 'Prijatelji Makedonije'. Time je izazvala burne reakcije grčkih zastupnika u EP-u, koji Makedoniji osporavaju njeno ustavno ime, ali i onih Makedonaca koji aktualnu vlast optužuju za demokratski deficit, korumpiranost i kršenja ljudskih prava. Dok europski mediji izvještavaju da je Makedonija, nekada uzorni učenik EU-a u provođenju reformi i poboljšanju međuetničkih odnosa, sada na rubu toga da izgubi status kandidata za prijem, Petir kaže da EU mora otvoriti pregovore s Makedonijom jer je zemlja za to spremna

'Glavni motiv reaktiviranja grupe prijateljstva s Makedonijom je želja da joj se pomogne na njenom europskom putu. Makedonija pokazuje kontinuiran napredak, no u čekaonici za otvaranje pregovora s EU-om je već cijelo desetljeće. Bilateralni spor s Grčkom može se rješavati u tijeku pregovora te okončati do njihova završetka (kao što je Hrvatska rješavala svoj spor sa Slovenijom) te on ne bi smio predstavljati prepreku za njihovo otvaranje', odgovorila je Petir na pitanje tportala što ju je, konkretno, ponukalo na osnivanje skupine 'Prijatelji Makedonije' u EP-u.

Prije nepunih mjesec dana ugledni Deutsche Welle izvijestio je da su stručnjaci EU-a u lipnju 2015. izvijestili o nizu slučajeva korupcije i kriminala u krugovima makedonske vlade, poput krivotvorenja izbora, slučajeva ucjena i iznude, kao i o 'nezdravom odnosu' između visokih vladinih dužnosnika i tamošnjih medija. Vođa makedonskih oporbenih socijaldemokrata (SDSM) Zoran Zaev objavio je dokumente koji ukazuju na ilegalno prisluškivanje 20.000 građana i slučajeve zataškavanja ubojstava. Prisluškivani su i strani veleposlanici, zbog čega je EU uložio prosvjednu notu ministarstvu vanjskih poslova u Skopju. Prije tri tjedna veleposlanik EU-a u Makedoniji Aivo Orav na sjednici Odbora za europska pitanja makedonskog parlamenta kazao je da su europski dužnosnici primili prijetnje, zbog čega su pojačane mjere njihove sigurnosti.

Iako godišnje izvješće Europske komisije o napretku Makedonije, objavljeno u studenom 2015., navodi nazadovanje na ključnim područjima poput demokratskih odnosa, pravne države i slobode medija, Marijana Petir pak tvrdi da sva izvješća koja se bave Makedonijom govore o napretku na svim poljima monitoringa. Kontinuirani napredak Makedonije, poručila je, pokazuju 'izvješća Europske komisije o napretku Makedonije u pristupanju EU, rezolucije Europskog parlamenta o napretku Makedonije, zaključci zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Makedonija i dr.'

Petir: Socijalisti žele doći na vlast bez izbora jer ne mogu drugačije

Politička situacija u Makedoniji vrije. Oporba je najavila da će bojkotirati prijevremene izbore predviđene za travanj, u skladu sa sporazumom postignutim uz posredništvo EU-a u svrhu smirivanja potencijalno opasne političke krize. SDSM upozorava da je pobjeda VMRO-a i Nikole Gruevskog iz ožujka 2014. namještana kroz kontrolu medija, gospodarstva i izbornih vlasti. Sada tvrdi da se izbori predviđeni za travanj moraju odgoditi kako bi se očistio registar birača od tisuća umrlih ljudi i donijelo još mjera za osiguravanje poštenih izbora. U svrhu održavanja prijevremenih izbora u proljeće Gruevski je podnio ostavku na funkciju premijera, očekujući pobjedu kojom će se učvrstiti na vlasti.

Marijana Petir smatra da do prijevremenih izbora nije ni trebalo doći te da su oni u potpunosti isforsirani i iznuđeni.

'Izbori su održani prije dvije godine, narod je izabrao vlast, a opozicija se mora znati nositi s porazom, umjesto da uzrokuje političku krizu u zemlji. Nakon što je premijer Gruevski prema političkom dogovoru svih strana podnio ostavku te omogućio nove izbore socijalisti ih sada više ne žele. Time socijalisti poručuju da žele doći na vlast bez izbora jer ne mogu drugačije. Ovo je četvrti put da je makedonska oporba uspjela nametnuti prijevremene izbore, a makedonski je narod svaki puta do sada odlučio koga želi na vlasti. To su unutrašnjopolitičke stvari jedne zemlje u koje se nitko ne bi trebao miješati. Bila sam u Makedoniji početkom prosinca s drugim kolegama europarlamentarcima i susreli smo se s makedonskim zastupnicima, kao i s veleposlanikom EU-a u Makedoniji koji nije spominjao nikakve prijetnje niti nas je o tome naknadno obavijestio. No vjerujem da znate da je ministar unutrašnjih poslova prema političkom sporazumu iz prošle godine imenovan iz redova socijalista te je u njegovoj nadležnosti osigurati sigurnost u zemlji, kao i sređivanje biračkih popisa, a s oba područja su socijalisti nezadovoljni. Možda bi socijalisti trebali razmisliti o tome da promijene ministra kojeg su sami imenovali?!', sugerira Petir.

Hrvatska europarlamentarka dodaje i da 'Makedonija ima najveći gospodarski rast u regiji' te se pokazala i odgovornim partnerom EU-a, posebno po pitanju migracija. 'Vjerujem da je danas svima jasno da Makedonija štiti vanjske granice EU-a', poručila je Petir.

Georgievski: Evo što bi hrvatska zastupnica u EU parlamentu trebala znati

Novinar i komentator Sašo Georgievski, inače predsjednik nevladine građanske udruge 'Hrvatsko-makedonska tangenta', otkriva za tportal da neki novinarski krugovi u Makedoniji smatraju da Petir samo slijedi trend koji joj sugeriraju europski faktori jer je Makedonija u jeku krize s izbjeglicama i migrantima postala vrlo bitan faktor u rješavanju te krize zato što s Grčkom stvari idu jako teško. Tu bi upravo režim bivšeg premijera mogao odigrati veliku ulogu, a pri tome spasiti i svoju korumpiranu kožu, navode izvori iz Makedonije.

Georgievski, inače, ne spori da bi tzv. grupa za Makedoniju trebala lobirati za otpočinjanje pregovora Makedonije s EU-om jer je ta država zaglavljena u kandidatskom statusu već 11 godina, zahvaljujući rebusu oko imena koji je politički nametnula Grčka. Podsjeća naime da je vlada ili režim Nikole Gruevskog u međuvremenu uzurpirao sve demokratske poluge i segmente i pretvorio ih u instrumente vladajuće partije VMRO-DPMNE.

'Svi segmenti političkog sistema, od vlade i sudstva do javnih poduzeća i institucija, kompletno su partizirani. To se potvrdilo u tzv. bombama, materijalima o prisluškivanju koje je lider opozicije i SDSM-a Zoran Zaev nekoliko mjeseci javno prezentirao. Iz toga je razvidno da je autoritarna vlast iz svojih osobnih interesa apsolutno marginalizirala problem s Grčkom oko imena i svjesno prolongirala početak pregovora s EU-om', poručio je Georgievski.

Podsjeća da je tzv. dogovorom iz Pržina, uz posredovanje EU-a i SAD-a s najvećim strankama (VMRO i SDSM, kao i dvije najveće etničke albanske stranke), usuglašena opsežna demokratizacija političkog korpusa kroz eksplicitnu departizaciju državnih organa, posve kontroliranih od koalicija VMRO-DUI na vlasti, politička dekontaminacija sudstva i javnog odvjetništva, kontrola financijskih institucija i sigurnosnih službi. Osnovan je i najvažniji operativni institut, Specijalno tužiteljstvo za razotkrivanje kriminala i korupcije koji su indicirani u materijalima o prisluškivanju, tzv. bombama Zorana Zaeva.

Konačno, navodi Georgievski, imperativ prije novih izbora bio je da se mediji nad kojima stranka na vlasti ima monopol oslobode i da se birački popisi temeljito pročiste kako bi izbori mogli biti fer, korektni i demokratski po europskim uzusima. 'Nažalost, vladajući VMRO i bivši premijer Gruevski permanentno na sve moguće načine opstruiraju i sabotiraju rad specijalnog tužitelja, opstruiraju oslobađanje medija i na sve načine onemogućuju pročišćavanje biračkih popisa. Iz tih i takvih razloga cijela građanska opozicija, lider SDSM-a, 80 građanskih nevladinih organizacija i velik broj inozemnih promatrača i institucija smatraju da je dogovoreni termin izbora 24. travnja nerealan jer je 80 posto ključnih poluga izbornog procesa i dalje uzurpirano od vladajućeg VMRO-a. Dakle prvo treba u cijelosti ispuniti i realizirati dogovorene uvjete koje očekuju EU i SAD, a zatim pristupiti izborima s korigiranim, odgođenim datumom', nabraja Georgievski.

'Hrvatska zastupnica u EU parlamentu to bi morala znati jer velik dio članova te tzv. grupe za Makedoniju podržava upravo opravdane zahtjeve makedonske opozicije i građanskog sektora za koje je jedina ispravna solucija odlaganje izbora do stvaranja uvjeta za fer europske izbore po modelu uspješnih demokracija u EU', kazao je Georgievski za tportal. Prema njegovom izvoru iz makedonskog ministarstva vanjskih poslova, Marijana Petir 'isključivo prihvaća i uvažava informacije koje dobiva od makedonskih diplomata u Bruxellesu i Strasbourgu, koji su pod punom kontrolom i koordinacijom makedonske vladajuće partije koja ih je i postavila na odgovarajuća mjesta u institucijama EU-a, kako bi zastupali i tumačili interese autoritarne i totalitarne vlasti u Makedoniji'.

EP: Grčki radikali protiv Makedonije

Na osnivanju skupine 'Prijatelji Makedonije' u EP-u 26. siječnja okupilo se 20-ak europarlamentaraca, a iznenadio ih je upad zastupničke trojke grčke radikalne desničarske stranke Zlatna zora. Oni su, zajedno sa svojim asistentima, uzvikivali da Makedonija ne postoji, da je riječ o 'Vardarskoj', Skopju, 'bivšoj jugoslavenskoj republici'.

'Stavovi grčkih kolega su mi otprije dobro poznati, tim više jer su neki od njih zajedno sa mnom članovi Izaslanstva u zajedničkom parlamentarnom odboru Makedonije. Imaju slobodu govora i imaju pravo iznijeti svoje argumente, no mišljenja sam da mi nitko nema pravo braniti da koristim ustavno ime jedne zemlje pod kojim je i Hrvatska priznala Makedoniju. Negativne reakcije me nisu nimalo zabrinule ni poljuljale u mom stavu, pogotovo kad uzmemo u obzir od koje strane dolaze. No više poštujem kolege koji su došli na taj prvi susret, izrazili svoje neslaganje, predali mi pismo sa svojim viđenjem situacije, negoli one koji su kasnije na različite načine pokušali iznuditi da im dostavim popis zastupnika koji su prisustvovali susretu kako bi vrlo vjerojatno izvršili pritisak na njih. To u najmanju ruku nije pristojno', ocijenila je Marijana Petir.