OSMOGODIŠNJI RAT

Obama i vojni vrh razmatraju strategiju u Afganistanu

31.10.2009 u 07:31

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama sastao se u petak s ministrom obrane Robertom Gatesom i članovima Združenog stožera oružanih snaga, kako bi od zapovjednika svih rodova vojske dobio procjenu o reviziji strategije u Afganistanu, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs

Riječ je o sedmom sastanku koji Obama održava s najvišim dužnosnicima admistracije u okviru razmatranja nove strategije u Afganistanu, a drugom susretu s članovima Združenog stožera oružanih snaga.

Preispitivanje strategije u osmogodišnjem ratu u Afganistanu, gdje SAD i NATO trpe sve veće gubitke, uključuje i odluku o slanju dodatnih 40.000 američkih vojnika, koje je zatražio glavni zapovjednik savezničkih snaga general Stanley McChrystal.

U Afganistanu je trenutačno 68.000 američkih i 32.000 vojnika NATO-a.

Optužbe za prijevare na predsjedničkim izborima u Afganistanu i odluka da se održi drugi krug izbora 7. studenoga, dodatno su usložili Obaminu odluku.

Glasnogovornik Gibbs je kazao da je sastanak sa Združenim stožerom znak da je Obama 'pri kraju' s procesom donošenja strateških odluka o Afganistanu.

'Predsjednik želi razgovarati sa zapovijendicima svih rodova oružanih snaga o procjeni generala McChrystala. Oni osiguravaju obučene i opremljene vojnike, marince, mornare i zrakoplovce za Afganistan, Irak i diljem svijeta', rekao je u petak Gibbs, dodajući da će se vjerojatno razgovarati o konkretnom broju pojačanja.

Na pitanja novinara hoće li Obama objaviti odluku o Afganistanu prije odlaska na azijsku turneju 11. studenoga, Gibbs je u petak kazao da ostaje kod formulacije da je odluka udaljena tjednima.

Na sastanku u Bijeloj kući u petak su sudjelovali admiral Michael Mullen i general James Cartwright, zapovjednik i dozapovjednik Združenog stožera, glavni zapovjednici Kopnene vojske, Ratnog zrakoplovstva, Ratne mornarice i Marinskog korpusa, te potpredsjednik Joe Biden i savjetnik za nacionalnu sigurnost James Jones.

Obama je povezao američku politiku u Afganistanu s pristupom prema Pakistanu. Državna tajnica Hillary Clinton, koja je sudjelovala na prethodnim sjednicama 'ratnog vijeća' u Bijeloj kući, u petak je završila trodnevni posjet Pakistanu, na čije je dužnosnike izvršila pritisak da agresivnije nastupe protiv Al Qaidedrugih ekstremista, čija su utočišta u planinskom području na granici Afganistana i Pakistana.