BJEŽE PRED ASADOM

Turska ne pušta Sirijce preko granice, Merkel u Ankari

08.02.2016 u 13:02

Bionic
Reading

Turska i u ponedjeljak zadržava na svojoj granici više desetaka tisuća civila koji su pobjegli od sukoba sirijske vojske i pobunjenika u Alepu, usred posjeta Angele Merkel koja je došla izvršiti pritisak na tu zemlju da učini više radi usporavanja priljeva emigranata prema Europi

Tjedan dana nakon početka ofenzive režima iz Damaska, uz podršku ruskog zrakoplovstva, više od 30.000 osoba čeka već nekoliko dana ispred turskog graničnog prijelaza Oncupinar na hladnoći i u sve beznadnijim uvjetima, po Liječnicima bez granica.

Pod pritiskom EU-a da ispuni svoju zadaću prihvata, vlada je dosad odbijala otvoriti svoj teritorij novom valu raseljenih osoba, ali je objavila kako je 'spremna to učiniti ako je nužno'.

'Ako su na našim vratima i nemaju drugog izbora, zadaća nam je da pustimo ući našu braću i to ćemo učiniti', kazao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

S 2,7 milijuna Sirijaca već na turskom tlu, premijer Numan Kurtulmus ocijenio je da je njegova zemlja dosegla limit kapaciteta prihvata, ali je istaknuo da će otvoriti vrata izbjeglicama kako ih ne bi prepustio smrti.

Na terenu se turske vlasti zasad trude što bolje smjestiti izbjeglice na samom sirijskom tlu, grade se nova šatorska naselja i dostavljaju tone pomoći u hrani i drugim potrepštinama.